`Amerikaanse aanval op Irak is pas over een jaar mogelijk'

Het kan nog zeker een jaar duren voordat de Verenigde Staten in staat zijn Irak aan te vallen. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post.

De krant baseert zich op bronnen binnen het ministerie van Defensie. Hoge ambtenaren en militairen zeggen dat de militaire capaciteit van de VS op dit moment niet groot genoeg is om Irak aan te vallen. Door de bombardementen op Afghanistan is de voorraad munitie geslonken en is de druk op de strijdkrachten – zowel in actieve dienst als reservisten – te groot. Om beiden tot volle sterkte op te bouwen, is zeker een jaar nodig. Het zou bijvoorbeeld ten minste zes maanden duren voordat er voldoende Joint Direct Attack Munitions, systemen die nauwkeurig gerichte bombardement kunnen sturen, zijn bijgebouwd.

In de ogen van de Amerikaanse president George Bush vormt Irak, samen met Iran en Noord-Korea ,,de as van het kwaad''. De landen zouden massavernietigingswapens maken en verspreiden. De Amerikaanse regering onderstreepte vorige week nog dat zij een brede reeks opties, waaronder militair geweld, overweegt om de Iraakse president Saddam Hussein ten val te brengen. Bush zei dat de Iraakse leider ,,moet begrijpen dat ik dat meen''.

Zowel minister van Defensie Donald Rumsfeld, als de stafchef van de strijdkrachten generaal Richard Myers, zei gisteren dat de productie van wapens wordt verhoogd. Rumsfeld zei dat het leger ,,snel aan het bijtanken is''. ,,U kunt er van zijn verzekerd dat we niet iets aangaan, waartoe we niet in staat zijn'', aldus de minister. Op de vraag of de Amerikaanse strijdkrachten tijd nodig hebben om klaar te zijn voor een nieuwe militaire campagne, antwoordde hij echter ,,dat zei ik niet.''

Myers zei dat de Amerikaanse campagne in Afghanistan veel van de troepen en de wapenvoorraad had gevraagd, maar dat wanneer president Bush Irak zou willen aanvallen ,,we genoeg munitie hebben om dat te doen.''

De Britse zondagskrant The Observer meldde gisteren dat president Bush en premier Blair in april in Washington overleg zullen voeren over de zogenoemde tweede fase in de oorlog tegen terrorisme. ,,Irak staat boven aan de agenda'', aldus de krant. De Britse regering deelt de bezorgdheid van de VS over Irak. ,,De Amerikanen hebben gelijk wanneer zij nadruk leggen op de volgende fase van de strijd tegen terrorisme'', aldus de Britse premier Blair.