Actrices tillen tekst Haenen naar hoger plan

,,Wie begint er?'' vraagt Nelly Frijda – en dat is een goede openingszin, want Vrouwen van eer, het nieuwe toneelstuk van Paul Haenen, gaat over drie vrouwen die voortgangsgesprekken voeren over een gezamenlijk project. De één is lijsttrekker van het CDA, de ander directeur van de NS en de derde staat aan het hoofd van de overkoepelende zorgsector, zodat ze gedrieën zo ongeveer de hele Nederlandse samenleving bestieren. En samen zetten ze Zorg Nederland bv op, om via een bijpassende loterijshow schatrijk te worden.

Het is een grappig idee, dat Haenen aanvankelijk uitwerkt in een cabareteske reeks actuele toespelingen over Balkenende, Pim Fortuyn, Hans Dijkstal, het malheur van de Spoorwegen en meer van zulk strooigoed dat dicht op het dagelijkse nieuws zit. Alleen het feit dat er vanavond bij SBS6 een echte Zorgloterijshow begint, zal wel toeval zijn – of de vooruitziende blik van de schrijver. Maar het gevolg is ook dat de voorstelling aanvankelijk de vorm van een inventief geënsceneerde, maar te lange cabaret-sketch heeft. Geregeld wenden de actrices zich tot het publiek, hun stoelen staan richting zaal. Wie die drie vrouwen zijn, blijft goeddeels verscholen achter hun satirische teksten.

Pas gaandeweg wordt er iets meer duidelijk, mede dankzij de mooie vondst om in het decor twee videoschermen te plaatsen waarop ze – zoals in de dagboekkamer van Big Brother – hun privé-gedachten prijsgeven. Het verhaaltje wordt daar niet veel boeiender van; dat hangt ergens tussen een thriller en een burleske komedie in, en blijft daar nogal onbestemd steken.

Bezienswaardig is Vrouwen van eer dan ook vooral om de drie actrices, voor wie Haenen dit stuk schreef. Ingeborg Elzevier maakt mooi werk van de dubbele moraal van de CDA-politica die zegt te popelen ,,om die christenkar te gaan trekken'' en later op blasé-toon vaststelt ,,dat ik dat wel kamerbreed kan krijgen.'' Linda van Dyck speelt een geraffineerd, maar allengs nerveuzer kindvrouwtje met een geheime agenda, terwijl Nelly Frijda een vervaarlijk brok graniet is met een schattig klein hartje en een groot talent om haar droogkomische zinnetjes met maximaal effect te plaatsen.

In de speelse regie van Titus Tiel Groenestege vormen ze een vermakelijk trio met drie geheel verschillende temperamenten. Maar met te veel omhaal van woorden om op hun best te kunnen zijn.

Voorstelling: Vrouwen van eer, van Paul Haenen, door Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Regie: Titus Tiel Groenestege. Gezien: 22/2 in de Stadsschouwburg, Haarlem. Tournee t/m 1/6. Inl. (020) 6164004 of www.hummelinckstuurman.nl

    • Henk van Gelder