`Ze hebben in de politiek gewoon geen punt'

Hoe lok je jonge kiezers naar de stembus? Een Rotterdamse discotheek probeerde het vannacht met een verkiezingsparty. `Misschien hebben politici ook wel wat prikkeling nodig'.

Zelden was er zoveel belangstelling voor een politiek debat: bijna vierhonderd mensen rond middernacht, oplopend tot zeker duizend, waarschijnlijk meer in de loop van de nacht. Zelden ook was de tegenstelling tussen de omgeving en het debat zo groot: een discotheek met tegenover de tafel met politici een boksring voor wie het debat met de politici aandurfde. Dat waren er maar weinig.

De afgelopen nacht werd er een verkiezingsparty gehouden in Now & Wow, de mega-discotheek in het Rotterdamse Delfshaven. Creative director Ted Langenbach (42, ,,Vroeger luisterde ik naar de Rooie Haan'') wilde ,,iets terug doen voor de stad'' door de bezoekers van zijn discotheek te laten zien dat politici ,,óók verantwoordelijk'' zijn voor ,,de skatebaan, de festivalcultuur en het filmfestival''. Langenbach: ,,Het gaat mij er niet om te moraliseren. Het gaat mij erom dat jongeren gevoelig zijn voor sfeer, voor prikkels. En misschien hebben politici ook wel wat prikkeling nodig.''

Om bezoek aan te trekken voor de (entreeloze) avond waren de afgelopen weken 15.000 party flyers en 200 posters verspreid. Medewerkers van de discotheek hadden in de stad zesduizend vrijkaartjes uitgedeeld. Op een `normale' avond trekt Now & Wow ten minste tweeduizend bezoekers. Dan gaan de zalen om elf uur open. De verkiezingsparty begon al om tien uur, de eerste van de drie debatten, over veiligheid, werd ruim een uur later gehouden.

,,Om tien uur gaat mijn dochter naar de badkamer, een uur later komt ze er weer uit en nog weer later gaat ze weg'', verklaarde de PvdA-fractievoorzitter Bert Cremers, die voor het eerst in de discotheek kwam, de geringe belangstelling aan het begin van de avond. SP-leider Theo Cornelissen kwam voor de vijfde keer, op één keer na steeds voor een evenement. Op de meeste avonden waaraan politici deelnemen, zitten er hooguit honderd mensen in de zaal, wist hij. Cornelissen: ,,Als er een Kamerlid bij is: 150. Nooit meer.''

De belangstelling van de politieke partijen was groot. SP, GroenLinks en D66 hadden hun lijsttrekker afgevaardigd. Van de PvdA waren er twee wethouders. Het CDA had de fractievoorzitter gestuurd, VVD en de Rotterdamse Stadspartij een gemeenteraadslid. Pim Fortuyn ontbrak. Hij had wel een uitnodiging gekregen: niet voor de debatten, die gereserveerd waren voor de zittende partijen, maar wel ,,om u in een eigentijdse stand te profileren''.

Leefbaar Rotterdam liet daarna weten zich ,,uitgesloten van debat'' te voelen. Barry Madlener, persvoorlichter: ,,Als we alleen in zo'n stand staan, kunnen mensen denken dat we niet willen debatteren.'' `Pim's voortuin', zoals de voor zijn partij bestemde stand was genoemd, bleef op drie dansende medewerksters van de discotheek na leeg.

Leefbaar Rotterdam staat in de gemeentelijke peilingen op twaalf (van de vijfenveertig) zetels, ook dankzij jongeren. Toch gaan in de grote steden allochtonen en jongeren relatief weinig stemmen. Zij reageerden vannacht ook lauw op de politici achter de tafel, die het hadden over `afwegingen', `oorzaken aanpakken' en `handhaven'. Het uitdelen van gratis consumptiebonnen lokte slechts een enkeling de boksring in om een vraag te stellen.

In de zaal wilden ze wel uitleggen waarom. ,,Ze vinden in de politiek nu eens dit, dan weer dat, weet je.'' Of: ,,Het is altijd van: een doofpotje hier en een doofpotje daar.'' En: ,,Ze hebben in de politiek gewoon geen punt.'' ,, Ik kom hier voor de gezelligheid. Ik heb ook zoiets van: laat ze het maar uitzoeken.''

    • Gretha Pama