Winterspelen 1980

Bijna iedere Amerikaan van boven de dertig weet waar hij in 1980 het nationale ijshockeyteam van de Sovjet-Unie zag winnen.

De 4-3 zege was van historische betekenis. In de periode van de Koude Oorlog, een paar maanden na de Russische inval in Afghanistan, was de wedstrijd in de finalepoule van de Winterspelen hét gesprek van de dag. Niet schaatser Eric Heiden (vijf keer goud) maar een enthousiaste groep studenten eiste alle aandacht op. Zij vervingen de professionals, die volgens de toenmalige regels niet mochten meedoen in Lake Placid. De staatsamateurs van de Sovjet-Unie waren favoriet; met de dictatoriale coach Tichonov, de onpasseerbare doelman Tretjak en de onnavolgbare aanvalslinie Kroetov, Larionov en Michailov. De bookmakers hadden niet gerekend op de vechtlust van de Amerikanen, die zich voor elk Russisch schot gooiden. Het gestroomlijnde spel van de Sovjets werd ontregeld door het chaotische spel van de Amerikanen. Tichonov kreeg de schuld van de nederlaag. Hij had bij een 2-2 stand Tretjak vervangen voor een minder goede keeper. Verdediger Fetisov erkende later dat niemand de wissel begreep, maar niemand zijn mond roerde uit angst voor represailles. `Coach crazy', zei de huidige bondscoach. De Amerikanen wonnen een paar dagen later ook van Finland en kregen de gouden medailles omgehangen. Talent of niet, ze kregen allemaal een lucratief profcontract in de NHL.

Dit is de dertigste aflevering in een serie over schokkende sportmomenten.

    • Jaap Bloembergen