Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met officier van justitie Fred Teeven, die kandidaat is voor het Kamerlidmaatschap voor de partij Leefbaar Nederland. Verder een discussie over de rol van de vreemdeling in het verkiezingsdebat. Ned.3, 12.07-13.02u.

DOCUMENTAIRES

Close-up. Een spannende documentaire over een dodencultus in het mysterieuze rijk van de zwarte koningen ten zuiden van het oude Egypte. Honderden onderdanen werden daar samen met hun heerser begraven. Was dit vrijwillig of gedwongen? Commentaar: Cees van Zijtveld. Afl.: Het rijk van de doden. Ned.1, 18.30-19.30u.

Dossier: Medische nachtmerries. Over medische missers met o.a. Linda, die haar vingers en duim verloor nadat de anesthesist haar op onjuiste wijze had geïnjecteerd. Tijdens de operatie van Leigh Bennet ontstond er een sneetje in haar dunne darm. De inhoud kwam terecht in haar bloedbaan waardoor zij een ernstige vergiftiging opliep. RTL4, 23.00-24.00u.

7-dagen. Portret van de Grieks-Amerikaanse ondernemer Christos Kritikos, die in de afgelopen jaren in Amsterdam de modernste containerhaven ter wereld bouwde. De gemeente investeerde als medefinancier 282 miljoen gulden in dit project. Sinds de oplevering vorig jaar is er nog geen schip gelost en zijn de vooruitzichten somber. Ned.3, 22.35-23.10u.

AMUSEMENT & KUNST

RUR. Zie tv-vooraf. SBS6, 21.05-22.00u.

Kunst... omdat het moet. Portret van director of photography Chris Doyle (Sydney, 1952), die zijn Amerikaanse debuut maakte in Gus van Sants remake van de film Psycho in 1981. Hij werd vooral bekend door zijn werk in Zuidoost-Azië omdat hij in de jaren '70 in Hongkong woonde. Afl.: Chris Doyle, een naam op de aftiteling. Ned.3, 0.20-1.10u.

FILM

Divided We Fall/Musime si pomáhat (Jan Hrebejk, 2000, Tsjechië). In thuisland Tsjechië met alle belangrijke filmonderscheidingen bekroond Tweede-Wereldoorlogdrama. Uit een concentratiekamp gevluchte David is op zoek naar een onderduikadres en Josef die van plan was zonder al te veel op te vallen de oorlog door te komen moet hem onderdak bieden. Daarvoor moet hij aanpappen met nazi-sympatisant. Absurdistisch uitgangspunt wordt door

regisseur Hrebejk keurig in

toom gehouden. Ned.3, 14.02-15.57u.

Running Wild (Duncan McLachlan, 1992, Z-Afrika). Imposante landschapsfotografie in deze verder tamelijk doorsnee-romance, waarin Brooke Shields een documentairemaakster speelt die door irritante baas (Martin Sheen) naar Zuid-Afrika wordt gestuurd om film te maken over natuurbeschermer John Varty (als zichzelf). RTL4, 14.15-16.00u., met reclame.

Before and After (Barbet Schroeder, 1996, VS). Edward Furlong (American History X) wordt verdacht van moord. Zijn gegoede ouders Meryl Streep en Liam Neeson kibbelen over de beste tactiek: liegen of de waarheid spreken? Regisseur Schroeder maakte engere films (Single White Female) en scenarist Ted Talley idem dito (Silence of the Lambs). RTL4, 20.00-21.50u., met reclame.

Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes (Hugh Hudson, 1984, VS). Christopher Lambert en Andie MacDowell als Tarzan en Jane in deze tamelijk letterlijke Tarzan-verfilming. Net5, 20.30-23.00u., met reclame.

Beowulf (Graham Baker, 1999, VS). Opgepoetste en naar de toekomst verplaatste verfilming van oud-Engels heldendicht over halfgod Beowulf, die strijdt tegen het kwaad. Met Christopher Lambert. V8, 22.00-23.35u., onderbroken door reclame.

Night Watch (Ole Bornadal, 1998, VS). Regisseur Bornadal regisseerde zelf de Amerikaanse remake van zijn succesvolle Nattevagten. Ewan McGregor kreeg hoofdrol als nachtwacht in mortuarium en Nick Nolte als de enge inspecteur die lijk na lijk van seriemoordenaar komt afleveren. BBC1, 23.55-1.30u.

The Last Time I Saw Paris (Richard Brooks, 1954, VS). Kleurrijk en melodramatische romance in het naoorlogse Parijs tussen Van Johnson en Elizabeth Taylor. ARD, 1.45-3.35u., nagesynchroniseerd.

RADIO

Vroege vogels. Aan de orde komen onder meer milieuvriendelijke elektriciteit, de lancering van de milieusatelliet Envisat en watersalamanders. Radio 1, 8.08-10.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Onder meer aandacht voor het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over het tekortschieten van psychiatrische instellingen in hun zorg voor ernstig gehandicapte kinderen. Ook een discussie over de vraag of het wenselijk is dat kinderen in een

24-uurs economie worden opgevoed door instanties. 747AM, 13.02-15.00u.

Radio 1-journaal. Rechtstreeks uit café Dudok in Den Haag een gesprek met VVD-lijsttrekker Hans Dijkstal over de komende verkiezingen, Radio 1, 13.30-14.00u.

Café Vondel. Jan Marijnissen van de SP wordt ondervraagd door een panel van journalisten. Business Nieuws Radio, 15.00-16.00u.

Uit het nieuws. Gesprek met oud-ambassadeur in Egypte en bij de Verenigde Naties Niek Biegman die afgelopen week voor zes maanden als ambassadeur in Macedonië werd benoemd. Hij moet toezien op de uitvoering van het vredesakkoord van Ohrid, dat vorig jaar tussen de Macedonische regering en de etnisch-Albanese partijen werd gesloten. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Gesprek met godsdienstsocioloog dr. Nan Dirk de Graaf en aandacht voor het poëzietijdschrift Awater. Verder de Kellendonklezing, die op de Letterenfaculteit in Nijmegen werd gehouden door Kees Fens. 747AM, 23.00-24.00u.