Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer over de Hongaarse dominee Pandy en zijn dochter Agnes die sinds afgelopen maandag terechtstaan in Brussel voor een serie moorden. Verder aandacht voor het primatencentrum in Rijswijk waar de ongeveer 100 apen die daar verblijven een slechte behandeling zouden krijgen. Ned.1, 18.15-18.55u.

Knevel op zaterdag. Gast is de minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma. Zij praat onder andere over het gedoogbeleid van paars. Verder reportages over de WAO-instroom en het VN-rapport over de naleving van drugsverdragen. Ned.1, 20.32-21.02u.

Het Lagerhuis. Discussie over de angst voor de islam en over de privacy van politici. Ned.3, 21.03-22.00u.

Nova. Aandacht voor het CDA-congres in Rotterdam en nieuwe feiten over de in september 1999 in de hoofdstad van Oost-Timor, Dili, vermoorde Nederlandse journalist Sander Thoenes. Ned.3, 22.15-22.40u.

DOCUMENTAIRE

Het AVC: Een wereldzaak. Zie tv-vooraf. Ned.3, 15.55-16.25u.

DRAMA

The Remorseful Day. Naar aanleiding van het overlijden van de Britse acteur John Thaw een herhaling van de laatste aflevering van de politieserie met inspecteur Morse. Canvas, 21.05-22.50u.

FILM

The Wiz (Sidney Lumet, 1978, VS). Moderne, zwarte variant op de klassieker The Wizard of Oz met Diana Ross als Dorothy en Michael Jackson als de vogelverschrikker. De muziekarrangementen zijn van Quincy Jones. Ondanks hoog budget en verzameld talent ging de film nergens echt swingen. Net5, 18.05-20.30u., met reclame.

The Great Escape (John Sturges, 1963, VS). Onverbiddelijke klassieker met Steve McQueen als leider van een enorme sterrencast die uit een nazi-krijgsgevangenenkamp wil ontsnappen. Spectaculaire achtervolgingsscène op de motor (daar kwam geen stuntman aan te pas) werd voor de gelegenheid aan de waargebeurde geschiedenis toegevoegd. Verder met Richard Attenborough, Charles Bronson en James Coburn. V8, 20.00-23.05u., met reclame.

De onfatsoenlijke vrouw (Ben Verbong, 1991, Nederland). Owille van z'n vele naaktscènes regelmatig uitgezonden Nederlandse speelfilm met danseres José Way in haar enige filmrol en Huub Stapel als de verleidelijke man met wie ze een overspelige affaire begint.

Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

Sneakers (Phil Alden Robinson, 1992, VS). Bont gezelschap van hun tienerjaren ruimschoots gepasseerde computerhackers (Robert Redford, Dan Ayroyd, Ben Kingsley), aangevuld met de piepjonge River Phoenix (die een jaar later zou overlijden). Als de heren met hun verleden worden geconfronteerd, is het tijd voor actie en spanning in deze verder komische, maar ook nogal warrige film. SBS6, 20.55-22.30 en 22.55-23.35u., met reclame.

The Net (Irwin Winkler, 1995, VS). Internetfobie met Sandra Bullock in de hoofdrol. Computerfreak krijgt floppy met geheime (overheids)informatie toegezonden. Ze kan nu niet op vakantie doordat ze verstrikt raakt in een reeks achtervolgingen, waarbij ze er steeds meer achterkomt dat haar identiteit haar wordt ontnomen. Angstwekkend gegeven in trendy film. Net5, 22.15-0.15u., met reclame.

Bye Bye Love (Sam Weisman, 1995, VS). Matthew Modine, Randy Quaid en Paul Reiser spelen drie gescheiden mannen die ieder op hun eigen manier leren omgaan met het ongehuwd zijn en het inpassen van kinderen en werk. Milde film met nadruk op acteerwerk. Ned.3, 22.52-0.35u.

. Tootsie (Sydney Pollack, 1982, VS). Verrukkelijke klucht met Dustin Hoffman als de werkloze acteur die in vrouwenkleren razendpopulair wordt dankzij de rol van ziekenhuisdirectrice in een soap. Verder met Bill Murray en Jessica Lange als het meisje op wie hij verliefd wordt. Oscar voor bijrol van Jessica Lange VRT, 23.40-1.31u.

If these walls could talk (Cher en Nancy Savoca, 1996, VS). Ingetogen, maar dramatische televisiefilm waarvoor zangeres en actrice Cher samen met Nancy Savoca op de regiestoel kroop. Heet hangijzer van de abortuspraktijk wordt in drie episodes vertelt, met rollen voor onder anderen Cher, Sissy Spacek en Demi Moore. Ned. 1, 23.43-1.12u.

Understanding Jane (Caleb Lindsay, 1998, GB). In Londen enthousiast ontvangen dertigersdrama, waarin vriendengroepje tobt met relaties en het leven. Al helemaal als ze verliefd worden op stelletje oplichtsters. Nederlandse televisiepremière. Ned.3, 0.35-2.13u.

RADIO

Talen en culturen. In deze derde aflevering van een serie over Argentinië gaat het over het Peronisme en volksreligie. Journalist Cor van Doeswijk vertelt over Peróns populariteit, zijn ballingschap en de rol van zijn echtgenote Evita. 747AM, 16.02-17.00u.

Opium. Gesprek met John Vrieze over de Mexico-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk. Verder schrijver Thomas Verbogt over de onlangs verschenen biografie van de Rolling Stones en een reportage over de reizende tentoonstelling van hoge gebouwen en constructies in de Rotterdamse bibliotheek. Radio 1, 19.04-20.00u.

Easy listening. Aandacht voor de filmcomponist, dirigent, pianist, zanger en arrangeur Michel Legrand, die zondag zijn zeventigste verjaardag viert. Na Ravel is Legrand Frankrijks meest vertolkte componist. Hij praat vertelt over zijn samenwerking met Charles Aznavour, Barbra Streisand en Sarah Vaughan. Radio 2, 23.02-1.00u.

Šimek 's nachts. De Vlaamse volkszanger en schrijver Wannes van de Velde praat onder meer over zijn werk en de effecten van zijn nu wellicht overwonnen ziekte leukemie. Radio 1, 0.04-1.00u.