Sparen voor kleinzoon die een druiloor wordt?

Ik heb net een kleinzoon gekregen en zou voor hem een studiefinanciering of lesgeldpot willen creëren, maar ik weet niet wat de verstandigste en vooral minst ingewikkelde aanpak is: spaargroeipolis, aandelen of studiegroeiplan?

(I. van R.)

Het duurt nog heel lang voordat uw kleinzoon aan het echte studiewerk toe is, als hij er al ooit aan toekomt. Je weet het niet. Misschien vindt u hem over vijftien jaar een onuitstaanbaar joch, een druiloor. En daarvoor heeft u al die jaren gespaard? Het eerste wat hij doet, is een auto van uw geld kopen. Tja.

Dit sombere beeld pleit er desondanks voor om iets voor hem te doen, maar wel in uw beheer. Tegen de tijd dat hij er aan toe is, kunt u hem het nodige schenken. Het simpelste is iedere maand, automatisch, giraal een vast bedrag in een wereldwijd aandelenbeleggingsfonds te stoppen en er niet meer naar om te kijken.

Wanneer u deze belegging onder u houdt, voorkomt dat problemen bij een eventuele scheiding van de ouders. En nu we toch zo gezellig, zakelijk bezig zijn: u kunt in uw testament een bepaling opnemen om de kleine toch aan een studiepotje te helpen, na uw onverhoopte, vroegtijdige afscheid. Financiële planning is een kil vak.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld

    • Adriaan Hiele