Shifty Disco

Een van de eerste acties van het locale Shifty Disco-label uit het Engelse Oxford was de oprichting van een zogenaamde singlesclub.

Geïnteresseerden konden zich abonneren om eens per maand een vinylsingle opgestuurd te krijgen van onbekende groepen die daarmee meestal hun plaatdebuut maakten. Het vijfjarig bestaan van Shifty Disco wordt gevierd met een vijf-cdbox waarop de A-kanten van al die zestig buitenissige, experimentele en vaak verbazingwekkend leuke singles zijn verzameld. Niet alle bands komen uit de Oxfordse underground: zo blijkt Beulah een verdwaalde groep uit San Francisco en kwam The Unbelievable Truth bovengronds nadat exemplaren van hun gelimiteerde singleclubbijdrage Building voor woekerprijzen van de hand gingen. Juweeltjes als Drugs van Overground en Son of the human cannonball van Arthur Turners Lovechild illustreren dat het succes van Radiohead niet uit de lucht is komen vallen, maar dat de geslaagde symbiose van experimentele en intelligente pop ergens boven de campus van de universiteit van Oxford in de lucht moet hangen.

Shifty Disco: 0-60 In Five Years (Shifty Disco/Konkurrent)

    • Jan Vollaard