Russisch protest tegen jury afgewezen

De Russische schaatsbond heeft gisteren tevergeefs protest aangetekend tegen de jurering van de olympische finale van het kunstrijden voor vrouwen. De Russen wilden dat Irina Sloetskaja, die tweede werd achter de Amerikaanse Sarah Hughes, ook een gouden medaille zou krijgen. De Internationale schaatsunie ISU voelde daar niets voor en wees de eis af.

,,De beoordeling druiste in tegen de regels van de internationale federatie ISU. We eisen dat de jurycijfers worden ingetrokken en Sloetskaja ook goud krijgt toegewezen'', meende Valentin Pisejev, de voorzitter van de Russische schaatsbond.

Sloetskaja vond de beoordeling van haar presentatie ronduit ,,schandalig''. Alleen daardoor kon Hughes winnen. Woordvoerder Roedolf Nezvegski was van mening dat de vrije kür van de viervoudig Europese kampioene zeker zo goed was als die van Hughes, zo niet beter. ,,We willen de Amerikaanse het goud niet afpakken, maar onze rijdster verdient dezelfde plak.''

Het Canadese paar Jamie Sale/David Pelletier kwam in het begin van het olympische toernooi ook door protest op het hoogste treetje van het ereplatform terecht naast de kampioenen Elena Beresjnaja en Anton Sicharoelidze. Daarvoor werd de beoordeling van een Frans jurylid, dat onder druk zou zijn gezet, geschrapt.

Russische jongeren hebben overigens voor de ambassade van de VS in Moskou gedemonstreerd tegen de gang van zaken bij de Winterspelen. Ze droegen een spandoek mee. De politie hield tien actievoerders aan, maar liet ze later weer gaan. Ook voor het Amerikaanse consulaat in Jekaterinenburg werd geprotesteerd tegen de uitsluiting van skiloopster Lasoetina.

Jana Kostelic heeft op de reuzenslalom haar derde gouden medaille gewonnen bij de Olympische Winterspelen. De Kroatische was sneller dan de Zweedse Anja Paerson en de Zwitserse Sonja Nef. Kostelic won eerder de combinatie en de slalom. Bovendien pakte zij het zilver op de Super-G. Zij is daarmee de skikoningin van Salt Lake City.