RUR en 't genot van een oud foto-album

Jan Lenferink en Gert-Jan Dröge hebben heel wat gemeen. Niet alleen was Dröge in de jaren tachtig de producent van Lenferinks befaamde talkshow RUR, maar ook hebben ze sindsdien alletwee te kampen met het probleem dat hun eerste succes achteraf ook hun grootste bleek te zijn. Dröge werd later zelf bekend door Glamourland, en is er, ondanks diverse pogingen met andere formules, nooit in geslaagd een beter programma te maken. En hetzelfde geldt voor Lenferink: alles wat hij daarna maakte (een mediarubriek, interviews over heimelijke genoegens, een Jerry Springer-show) verdween alweer snel. Blijkbaar zit er niets anders op: Dröge werkt intussen weer als vanouds volgens het Glamourland-procédé en Lenferink is vanaf zondag terug met RUR.

Het oude RUR kwam voort uit een talkshow zonder camera's op de zondagmiddag, genoemd naar de Amsterdamse discotheek waar de vrijmoedige conversatie al snel veel publiek trok: Rechtstreeks Uit Richter. Maar presentator Lenferink, die al eerder bij de VPROradio had gewerkt en tv-kritieken schreef in de Haagse Post, wilde ermee op de televisie. Dat lukte bij Veronica, toen nog in het publieke bestel, vanaf 2 oktober 1983. `Drie man in een snelkookpan', zeiden de makers er zelf van. RUR was anders, minder braaf dan de bestaande talkshows: een presentator die steeds een streepjesoverhemd droeg, met drie gasten in verrassende combinaties (fotomodel naast politicus) aan wie vrijmoedige vragen werden gesteld. Een beetje dollen, meer was het eigenlijk niet, maar het waardevrije hedonisme dat van het programma afstraalde, paste perfect in de jaren tachtig.

Zonder veel indruk te maken, is RUR in de jaren negentig nog twee keer even teruggeweest. De tijden waren veranderd, de toon van Lenferink was gemeengoed geworden en de combinatie van gasten kon niet meer verrassen. Maar nu er alom wordt teruggekeken op de eighties, ziet SBS6 mogelijkheden in een nostalgisch bedoelde versie: gasten van weleer geven commentaar op fragmenten uit het oude RUR. Op de SBS-site kunnen ook kijkers herinneringen ophalen.

,,We houden gewoon acht keer een gezellig gala met allemaal fans van het programma in het publiek'', zegt Jan Lenferink deze week in Nieuwe Revu. ,,Het gaat om het genot van het terugzien van vroegere gasten en fragmenten, alsof je samen door een oud foto-album bladert.''

RUR, SBS6, 21.05-22.00u.

    • Henk van Gelder