Proef op warm lijk

Zijn medische experimenten toegestaan op hersendode patiënten die alleen nog een hartslag hebben en warm zijn omdat de beademingsapparatuur nog aan staat?

De medisch-ethische commissie van het M.D. Anderson Cancer Center in Houston Texas vindt van wel. Het biologenechtpaar Reanta Pasqualini en Wadih Arap kreeg toestemming om een hersendode kankerpatiënt een mengsel van 47.000 peptiden in te spuiten. Het experiment was bedoeld om te kijken waar die peptiden in het lichaam terecht komen. Zulke peptiden zijn in de toekomst bruikbaar om aangehechte geneesmiddelen op zeer specifieke plaatsen in het lichaam af te leveren. Dit is voor het menselijk lichaam alleen te onderzoeken in mensen omdat de peptiden in proefdieren op heel andere plaatsen binden. En het onderzoek is alleen mogelijk op hersendode of bijna dode mensen, omdat de peptiden naderhand moeten worden aangetoond aan de hand van vele biopten.

De 48-jarige patiënt op wie het eerste experiment is uitgevoerd stierf de hersendood doordat kankercellen zijn hersenen binnengroeiden. De familie opperde orgaandonatie, maar organen van kankerpatiënten worden niet gebruikt omdat ze de orgaanontvanger kanker kunnen bezorgen. De familie ging daarop in op het verzoek om hun hersendode familielid deel te laten nemen aan wetenschappelijk onderzoek. De peptiden werden toegediend, kregen de kans om te circuleren, waarna de beademing is stopgezet, de hartslag stopte, en er biopten werden genomen (Nature Medicin, febr; Science, 15 febr).

Ethicus Anne Flamm van het betrokken kankerziekenhuis gaf tegenover Science toe dat het onderzoek in eerste instantie een hoge ajakkes-factor heeft, maar de experimenten werden zo zinvol geacht dat toestemming is gegeven.

    • Wim Köhler