President: noodtoestand Madagaskar

President Didier Ratsiraka van Madagaskar heeft gisteravond de noodtoestand voor de duur van drie maanden uitgeroepen. Dat heeft premier Tantely Andrianarivo meegedeeld.

Aanleiding daarvoor is dat oppositieleider Marc Ravalomanana zichzelf eerder op de dag tot president van het eiland heeft uitgeroepen. Al eerder deze week kondigde Ravalomanana aan de macht te zullen grijpen. Daarmee verwerpt hij het besluit van de constitutionele raad, die bepaalde dat een tweede ronde in de presidentsverkiezingen nodig is.

Ravalomanana (51) vindt die tweede ronde overbodig, omdat hij naar zijn mening in de eerste ronde op 16 december, al ruimschoots heeft gewonnen van de zittende president Ratsiraka (67). Die betwist dat. Ravalomanana zei gisteren voor 10.000 aanhangers in een sportstadion in de hoofdstad Antananarivo: ,,Het land is in een onaanvaardbare situatie geraakt en daarom heb ik meegedaan aan de verkiezingen. Ik ben erg trots dat ik vandaag de president van de republiek ben.''

De voorzitter van de senaat heeft de stap van de oppositieleider ,,illegaal'' genoemd. Ravalomanana, ook wel de Rode Admiraal genoemd, is de burgemeester van Antananarivo en geldt als een autoritaire zakenman. Het is maar de vraag hoe groot Ravalomanana's populariteit is buiten de hoofdstad. Ongeveer tachtig procent van de zestien miljoen zielen tellende bevolking woont buiten de steden waar president Ratsiraka, die het land meer dan twintig jaar regeerde, wordt gezien als de vader van de natie. Madagaskar werd in 1960 onafhankelijk.

Frankrijk, dat als voormalige kolonisator nauwe betrekkingen onderhoudt met het eiland in de Indische Oceaan, heeft de actie van Ravalomanana veroordeeld, ondanks de oproepen van diens partij om hem als nieuwe president te erkennen. Parijs beschouwt Ravalomanana's optreden als een poging tot een staatsgreep, waarmee hij de wetten van het land en de beginselen van de Verenigde Naties en de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE) overtreedt. Dat zal de huidige politieke crisis niet kunnen oplossen, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De OAE heeft Ravalomanana's voorbarige benoeming van zichzelf scherp veroordeeld. Secretaris-generaal Amara Essy had een bezoek aan Magadaskar gebracht om Ravalomanana over te halen mee te doen aan een tweede verkiezingsronde (gepland voor 24 maart), in ruil voor toezicht op een eerlijk verloop van de stemming. Maar zijn bemiddelingspoging heeft kennelijk niets uitgehaald. Essy heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de actie van Ravalomanana ook scherp te veroordelen. Hij heeft voor vandaag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba een spoedvergadering van de OAE belegd over de crisis in Madagaskar.