Peiling: PvdA verliest negen zetels

De grootste regeringspartij PvdA zou als er nu verkiezingen zijn negen zetels verliezen ten opzichte van de huidige verdeling. Van de 45 zetels blijven er dan 36 over. Tot deze week stond de partij al tijden op een `stabiel verlies' van zes zetels.

Dat blijkt uit de meest recente peiling van bureau Interview-NSS in opdracht van het televisieprogramma Nova. De VVD verliest, net als de PvdA, ook fors ten opzichte van het huidige zetelaantal van 38 en komt uit op dertig zetels. Dat is twee meer dan in de peilingen van vorige week. De kleinste coalitiepartner D66 lijkt de grootste dip achter zich te hebben en komt met tien verwachte zetels weer dichter bij het huidige zetelaantal van 14 dan de zes zetels waarop de partij volgens de peilingen wekenlang aanspraak maakte.

Door de forse verliezen bij alledrie de coalitiepartijen ligt een voorzetting van Paars niet voor de hand. PvdA, VVD en D66 verliezen gezamenlijk volgens de peiling 21 zetels.

Leefbaar Nederland levert in vergelijking met haar hoogtijdagen onder Pim Fortuyn (22 zetels) ook deze week weer fors in en komt uit op twaalf zetels. Fortuyn zelf, die anderhalve week geleden kenbaar maakte met de Lijst Pim Fortuyn mee te doen aan de Kamerverkiezingen, stijgt van vier naar zeven zetels. De beide nieuwkomers halen met hun 19 zetels nog niet het `oude' niveau van Leefbaar Nederland inclusief Fortuyn. Uit een eerdere peiling van het concurrerende onderzoeksbureau NIPO bleek dat de lijst Fortuyn op 16 zetels zou kunnen rekenen.