Overname Rodamco tijdelijk uitgesteld

De overname van vastgoedfonds Rodamco North America mag voorlopig niet doorgaan. Dit is de uitkomst van een zaak die gisteren diende bij de Ondernemingskamer. De beslissing is volgens de advocaten van Rodamco zonder precedent.

De aandeelhouders van Rodamco zouden aanstaande dinsdag stemmen over een bod van 6 miljard euro, gedaan door de Amerikaanse bedrijven Rouse en Simon Property en het Australische Westfield. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had de Ondernemingskamer in Amsterdam om een verbod van de stemming gevraagd.

Volgens de VEB was er geen sprake van een goed besluitvormingsproces over de overname. Rodamco en Westfield zouden samen een meerderheid hebben tijdens de vergadering van aandeelhouders, Westfield met belang van 24 procent en Rodamco – via stichting RNA – met een belang van 30 procent. Veel (kleine) aandeelhouders zouden volgens de VEB geen moeite hebben gedaan om zich aan te melden voor de vergadering.

Stichting RNA zei eerder deze week niet van haar stemrecht gebruik te zullen maken om andere aandeelhouders de ruimte te geven. Deze toezegging kwam echter pas nadat de aanmeldingstermijn voor het bijwonen van de vergadering was gesloten.

De VEB wilde ook wachten met de stemming omdat op 21 maart een zitting is over een rapport dat de Ondernemingskamer heeft laten opstellen over Rodamco. Volgens de VEB toont het rapport `wanbeleid' aan en dit zou van invloed kunnen zijn op het stemgedrag van aandeelhouders.

Tegenover de Ondernemingskamer betoogden Rodamco en Westfield dat er een record aantal van 820 aandeelhouders naar de vergadering zou komen en niet het kleine aantal waarvoor de VEB vreesde. Rodamco zei dat de overname in gevaar komt als de stemming niet doorgaat omdat de drie kopers mogelijk afzien van de transactie. Volgens Rodamco zijn er geen andere parijen die zoveel voor het bedrijf willen of kunnen betalen.

Na de uitspraak was er een verschil van mening over de vraag of de beslissing alleen de vergadering van dinsdag betrof. Volgens Rodamco kan er een nieuwe bijeenkomst worden uitgeschreven om alsnog te beslissen over de overname. Volgens de VEB is dat niet mogelijk. Stichting RNA mag voorlopig helemaal niet stemmen. De Ondernemingskamer besloot het stemrecht van de Stichting voor onbepaalde tijd op te schorten.