OPERATIE HELPT WIELRENNERS MET PIJNLIJKE BENEN

Topwielrenners met pijn en krachtsverlies in de benen kunnen op hoog niveau blijven sporten als ze hun darmslagaders operatief uit de knoop laten halen. Kinken in die bloedvaten veroorzaakten de klachten in 40 van de 92 pijnlijke duursportersbenen die Nederlandse sportwetenschappers onderzochten (The Lancet, 9 febr).

De darmslagaders zijn de afsplitsingen van de aorta in de onderrug, die de benen van bloed voorzien. Ze lopen voor het bekken langs de bovenbenen in. Bij wielrenners in fietshouding kan in de onderbuik de bloedtoevoer naar de benen afgekneld raken. Sportartsen in Veldhoven en het Belgische Aalst vonden bij veel sporters met klachten duidelijke kinken in de darmslagaders.

Samen met wetenschappers van de universiteiten van Utrecht en Eindhoven zetten ze 80 duursporters, voornamelijk wielrenners, op de hometrainer. Uit echo's en MRI-scans bleek dat 40 sporters (en 40 benen) knikken hadden in de darmslagaders als ze in fietshouding zaten. Bij de overige duursporters stokte de bloedstroom door andere oorzaken: die hadden extreem lange en daardoor kronkelende darmslagaders, of de bloedvaten waren gedeeltelijk dichtgegroeid met bindweefsel.

De 40 kink-patiënten stonden voor de keus: op een lager niveau gaan sporten, of een operatie ondergaan. Voor dat laatste kozen 23 topsporters. De Nederlandse en Vlaamse chirurgen sneden de darmslagaders los van het omringende weefsel waarmee de bloedvaten tijdens het vele buigen waren vergroeid.

De operatie bleek in de meeste gevallen effectief. Twintig sporters deden ten tijde van het afsluitend onderzoek (vier maanden tot drie jaar na de ingreep) weer mee aan de competitie, op minstens hetzelfde niveau als vóór de klachten. Drie andere atleten moesten een stap terugdoen. Gemiddeld konden de behandelde sporters ook meer kracht zetten op de hometrainer dan voor de operatie.

Of de duursporters na de ingreep minder kinken in hun slagaders hadden is niet goed bekeken, want er zijn na de operatie geen MRI-scans meer gemaakt. Dat was te duur. Of de wielrenners ook zonder operatie zouden zijn hersteld, is niet duidelijk: alle topsporters die voor de operatie in aanmerking kwamen, ondergingen die ook. Er was dus geen controlegroep die wel bleef sporten maar niet werd geopereerd.

    • Hester van Santen