Noord-Korea wijst dialoog met Bush af

Het ultra-communistische regime van Noord-Korea heeft een verzoek van de Amerikaanse president Georg W. Bush om de dialoog tussen beide landen weer te hervatten, afgewezen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea, aangehaald door het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA, beschuldigde in een reactie op Bush' aanbod, de Verenigde Staten van ,,zwartmakerij'' van het politieke systeem van Noord-Korea en van het ,,opperste hoofdkwartier''. Dat laatste is een verwijzing naar de autoritaire leider van Noord-Korea, Kim Jong Il.

,,We hebben geen behoefte aan contacten met de [Bush-]clan, die door middel van gewapende strijd het [politieke] systeem dat het Koreaanse volk heeft gekozen, probeert te veranderen'', aldus de woordvoerder. ,,De dialoog die de Verenigde Staten hebben voorgesteld, is waardeloos. Het is een voorwendsel voor een invasie.''

Bush herhaalde drie dagen geleden zijn voorstel van vorig jaar de dialoog met Noord-Korea te hervatten om daarmee zorgen over de vermeende ontwikkeling van massavernietigingswapens door Pyongyang uit de weg te nemen. Tijdens zijn bezoek aan China vroeg Bush tevens de hulp van de Chinese president Jiang Zemin bij zijn pogingen om de betrekikingen met Noord-Korea te normaliseren.

Desondanks heeft Bush ook tegenover zijn gesprekspartners in Zuid-Korea en China zijn wantrouwen uitgesproken jegens Kim Jong Il en de Noord-Koreaanse regering. Zo noemde hij het bewind in Pyongyang een ,,despotisch regime'' dat massavernietigingswapens maakt, terwijl het zijn bevolking laat omkomen van de honger. Bush zei de Noord-Koreaanse leider te wantrouwen ,,totdat hij de wereld heeft bewezen dat hij zijn hart op de goede plaats heeft zitten en totdat hij aantoont dat hij daadwerkelijk geeft om de bevolking die in zijn land leeft.''

Sinds het aantreden van Bush, ruim een jaar geleden, is een kortstondige opleving in de betrekkingen tussen de VS en Noord-Korea sterk bekoeld. Bush wist, anders dan zijn voorganger Bill Clinton en tot grote verontrusting van Zuid-Korea, die historische ontwikkeling tot staan te brengen.

Bush' opmerking tijdens de State of the Union-toespraak van eind vorige maand, waarin hij Noord-Korea in één adem met Irak en Iran noemde als `de As van het Kwaad', deden de onderlingen betrekkingen ook geen goed. De pogingen van Bush tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea de schade enigszins te herstellen, lijken nú al weinig resultaat te hebben.

De Noord-Koreaanse woordvoerder zei dat de opmerkingen van Bush ,,een belediging van de nationale gevoelens van het Noord-Koreaanse volk'' zijn. Het volk van Noord-Korea, aldus de woordvoerder, kan iemand die zijn leiders zwart maakt nooit vergeven. Verbazingwekkend vindt de woordvoerder de uitlatingen van Bush echter niet, want ,,het is een man die elementair logisch denken ontbeert en [zich gedraagt als] een politiek achtergebleven kind''.