Moord met wrede hond als wapen

Met toneelstukjes proberen een advocate en een officier van justitie in een rechtzaak in de Amerikaanse staat Californië aan te tonen hoe twee honden gebruikt zouden kunnen zijn als moordwapen. De honden, beiden van het ras presa canario, zouden vorig jaar de 33-jarige sportlerares Diane Whipple hebben vermoord.

Het echtpaar Marjorie Knoller (46) en Robert Noel (60) staat voor de moord op de vrouw, hun buurvrouw, terecht. De twee pasten namens een vriend op de honden. Toen Knoller de dieren uitliet, viel de reu Hera de sportlerares aan. De hond sleurde de vrouw mee. Ze werd onder meer in haar nek gebeten en overleed aan haar verwondingen.

De officier van justitie vindt de aanklacht moord op zijn plaats, omdat het echtpaar op de hoogte was van het kwaadaardige karakter van de dieren.

Volgens de advocate van het echtpaar heeft Knoller nog geprobeerd tussen de hond en het slachtoffer te springen. Ze liep daarbij verwondingen op. Op handen en voeten beeldde de advocate van het echtpaar uit hoe de hond de sportlerares te lijf was gegaan.

Het echtpaar had zich over presa canario's ontfermd op verzoek van een vriend, de neonazi Paul Schneider, die een levenslange gevangenisstraf uitzit. Schneider – door het echtpaar geadopteerd – vreesde dat de fokker die op de honden paste `watjes' van de dieren zou maken. Toen Knoller en Noel de honden bij de fokker ophaalden, werden ze gewaarschuwd voor hun gevaarlijke en onberekenbare karakter. De fokker vond dat de teef eigenlijk zou moeten worden afgemaakt.

De aanklager betoogde dat de honden door Schneider zijn getraind als Dogs o' War, de naam van een plan van de Amerikaanse neonazi-organisatie Arian Nation om honden in te zetten als `mensenvangers'.

Uit een brief aan Schneider, geschreven door Noel, blijkt dat het echtpaar genoot van de angst die de honden bij buurtbewoners opwekten. De sportlerares, volgens Noel een ,,timide klein blond muisje'', was een keer lijkbleek weggetrokken toen ze de dieren had gezien. De briefwisseling suggereert ook dat het echtpaar seks met de honden bedreef.

Noel en Knoller zeggen niet schuldig te zijn. In een brief aan zijn advocate schreef Noel dat de sportlerares de agressieve reactie van de hond zelf had uitgelokt door het gebruik van een parfum waar het dier niet tegenkon.

Als het echtpaar schuldig wordt bevonden, kan Knoller een gevangenisstraf van vijftien jaar krijgen. Noel, die niet aanwezig was toen de honden de sportlerares aanvielen, kan maximaal vier jaar krijgen.