LVMH verkoopt veilinghuis Phillips

Niemand besteedt er veel aandacht aan, maar het veilinghuis Phillips heeft luxegoederenproducent LMVH wellicht nog meer verliezen bezorgd dan DFS, het netwerk van belastingvrije winkels waar beleggers zo bezorgd over waren. Het is dus goed nieuws dat het Franse concern een groot deel van zijn belang in Phillips heeft verkocht. Daaruit blijkt dat het concern zich probeert te richten op zijn echte winstmakers, Louis Vuitton en Moët-Hennessey.

Topman Bernard Arnault van LMVH heeft Phillips in 1999 gekocht, kort nadat de rivaliserende Franse miljardair Francois Pinault Christie's had overgenomen. Het verschil is dat Pinault zijn aankoop deed via zijn familieholding en niet via zijn beursgenoteerde bedrijf Pinault-Printemps-Redoute. Arnault daarentegen gebruikte LMVH voor wat een door ijdelheid ingegeven transactie leek.

LVMH beweert dat de schattingen van sommige analisten, dat het veilinghuis in 2001 een verlies van 200 miljoen euro heeft geleden, zwaar overdreven zijn en geeft aan dat het cijfer dichter bij de 125 miljoen euro ligt. Maar zelfs dan zijn de verliezen nog groter dan die van DFS, die door analisten op ongeveer 100 miljoen euro geschat worden. In feite schrijft zakenbank CSFB de jongste winstwaarschuwing van LMVH grotendeels toe aan de zwakke veilingopbrengst in november bij Phillips. Een van de problemen betreft de garanties die Phillips heeft gegeven met de bedoeling marktaandeel te winnen. Naar verluidt heeft het bedrijf bijvoorbeeld gegarandeerd dat het de Smoke-collectie voor 185 miljoen dollar zou verkopen, terwijl de opbrengst slechts 86 miljoen dollar bedroeg.

LVMH moet nog meer opruimwerkzaamheden verrichten. Het concern heeft al bekendgemaakt dat zijn twee ketens van speciaalzaken - DFS en Sephora, een netwerk van cosmetica- en parfumwinkels - geen kernactiviteiten zijn. De ketens worden niet onmiddellijk verkocht. Maar het concern probeert tenminste te doen waar het goed in is.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Leslie de Quillacq