Koop

In het titelnummer van Waltz For Koop blijkt meteen dat dit Zweedse duo niet zomaar een Weens walsje voor ogen heeft.

Het nummer wordt gedragen door de gesampelde contrabas uit het intro van John Coltranes Greensleeves. Bij Koop krijgt dit repeterende motief gezelschap van kunstmatige strijkers en een ijl zingende zangeres met de opmerkelijke naam Cecilia Stalin. Het blijkt een effectieve combinatie, die een ontspannen sfeer met zich meebrengt. Die hangt over het hele album, dat weliswaar vol staat met voorzichtige referenties aan modale jazz, hardbop en latin, maar toch een moderne popplaat blijft. Koop benut verschillende gastvocalisten, die eerlijk gezegd nogal vrijblijvend klinken. Maar misschien is dat bij zo'n relaxte plaat juist een aanbeveling. Toch is de gastrol van de fantastische zanger Terry Callier zeer welkom: de veteraan uit Chicago zingt In A Heartbeat zonder pardon naar een dwingend hoger plan. Met 35 minuten is dit een cd met een prettig ouderwetse speelduur, die het goed zou doen bij het publiek dat enkele jaren geleden massaal in de veel slappere en saaiere fake-jazz van St. Germain trapte.

Koop: Waltz For Koop (JCR 021-2, distr. Lowlands)

    • Jacob Haagsma