Kokossap

Het overigens interessante artikel `Geen cola maar kokossap' (NRC Handelsblad, 19 februari), wordt helaas ontsierd door enkele fouten.

1. Het woord `kokossap' bestaat niet. Bedoeld wordt hier `kokosmelk', een tamelijk helder vocht in de nog onrijpe kokosnoot. Het vocht uit een rijpe noot smaakt erg sterk en is niet lekker.

2. Kokosolie wordt geperst uit kopra. Dit is het gedroogde vruchtvlees van de rijpe kokosnoot. De uitgeperste kopra wordt later als veevoeder gebruikt.

3. Het omhulsel van de noot heet geen `copra' en is ook niet `harig', maar bestaat uit grove rood/bruine vezels. De langere vezels worden versponnen tot grove garens, waaruit vloermatten en touw wordt gemaakt. De lange vezels worden ook gebruikt voor borstels. De grove korte vezels worden gebruikt voor o.a matrassen en autozittingen.

Tapioca is geen `aardappelachtige wortel' net zo min als een winterwortel of een rammenas. Tapioca is een soort meel dat uit de cassave (ook wel: maniok of yuca) wordt bereid. De cassave is een langwerpige knol met een lage voedingswaarde, weinig eiwit en veel zetmeel. In Indonesië wordt het gewoonlijk gebruikt als veevoer. Bij gebrek aan iets anders aten wij het ook in het jappenkamp als buikvulling.

Of de boeren met cassave `genoeg te eten hebben' betwijfel ik. Het is `laagwaardig voedsel' dat op arme gronden wordt verbouwd. Uit cassave kan men ook nog wat andere soorten voedsel maken.

    • J.A. Schoe