Journalist en politiek 3

Mark Kranenburg wil blijkbaar nog kunnen overkomen als een objectief schrijvend journalist voor NRC Handelsblad. Hij claimt namelijk dat de Wiardi Beckman Stichting een vrijblijvende gespreksgroep is, die geen enkele band heeft met de PvdA.

Hier moeten ik als lezer dus even hard lachen. Door de claim wordt Kranenburg bij de verkoop van zijn objectiviteit als politiek commentator even geloofwaardig als een autodealer die gaat adviseren over het merk auto dat moet worden aangeschaft.

Daarnaast komt de suggestie van objectiviteit van zoiets onwetenschappelijks als journalistiek überhaupt nogal naïef over. Het enige dat wij lezers van NRC Handelsblad verwachten is dat we de relevante subjectieve gezichtspunten krijgen aangeboden zodat wij ons eigen subjectieve oordeel kunnen vormen. En daar wringt hem de schoen. Dat Mark Kranenburg graag in PvdA-kringen verkeert, is een relevant gezichtspunt aangezien hij over politiek schrijft en niet over tuinkabouters.

Aangezien NRC Handelsblad graag marktleider wil zijn in het leveren van relevante gezichtspunten, zou het helpen wanneer de krant periodiek openheid zou geven over de betrokkenheid van schrijvende collega's bij andere organisaties. Dan kunnen wij als lezer tenminste rekening houden met de subjectiviteit van de heer Kranenburg bij het lezen van zijn artikelen.

Mocht dit niet haalbaar blijken zou Kranenburg moeten worden verzocht zijn artikelen voortaan af te sluiten met de mededeling: `Overigens ben ik van mening dat je lid moet zijn van een partij en altijd moet stemmen'. Dan weten we wat hem betreft ook voldoende.

    • Ph. Crets