Israël trekt zich deels terug uit Gazastrook

Het Israëlische leger heeft zich gisteren teruggetrokken uit een aantal posities die het in de Gazastrook had bezet. Dat was eerder gisteren overeengekomen tijdens een ontmoeting tussen Palestijnse en Israëlische veiligheidsfunctionarissen in een poging de recente toename van geweld te beëindigen. Sinds maandag zijn zeker vijftig mensen om het leven gekomen.

Het Israëlische ministerie van Defensie meldde dat tijdens een ontmoeting gesproken is over een staakt-het-vuren. In voorbereiding daarop hebben Israëlische troepen zich teruggetrokken uit Kfar Darom in de Gazastrook, en mogen Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever dit weekeinde de al-Aqsa moskee in Jeruzalem bezoeken. Eveneens worden de exportverboden tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, opgeheven. De radicale islamitische beweging Hamas zegt ondanks de Israëlische toezeggingen door te gaan met vechten.

Gistermiddag kwam op de Westelijke Jordaanoever een joodse man om het leven. Hij werd vanuit een rijdende auto doodgeschoten. Ook twee Palestijnen werden vanuit een auto onder vuur genomen. Beiden raakten gewond.

Eerder gistermiddag wilde een Palestijn in de joodse nederzetting Efrat een aanslag in een supermarkt plegen, maar dit mislukte. Een klant schoot hem dood. De Al-Aqsa Brigades, de gewapende vleugel van de Al-Fatah beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat hebben deze poging tot een aanslag opgeëist.