Intel geen vluchtheuvel meer voor beleggers

Een kenmerk dat baissemarkten gemeen hebben is dat beleggers zich verschuilen in aandelen van grote bedrijven, in de veronderstelling dat die het veiligst zijn. De vraag naar deze aandelen kan hun koers naar absurde niveau's opstuwen. Maar uiteindelijk worden zelfs deze aandelen gemeden.

Het verschijnsel doet zich vooral voor bij technologie-aandelen. Vorige week kelderden de aandelen van pc-fabrikant en automatiseerder IBM temidden van beschuldigingen van creatief boekhouden. Deze week richten de speculanten op koersdalingen (de zogenaamde `short sellers') hun pijlen op Intel, de grootste producent van halfgeleiders (chips) ter wereld. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom zij dat doen.

De pc-markt blijft negatief gestemd, te oordelen naar recente berichten van industriegiganten als Hewlett-Packard. Marktleider Dell verwacht dit kwartaal een afzetdaling van 10 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Het aanhalen van de broekriem betekent dat ondernemingen de opwaardering van hun pc's uitstellen, ondanks de introductie van het besturingssysteem Windows XP door Microsoft.

Bovendien lijkt de opleving van de pc-verkoop van het einde van 2001 alweer voorbij. Volgens marktonderzoeksbureau NPD maakte de consumentenverkoop van pc's in januari een zeer slechte start.

Intel heeft de problemen afgelopen maand misschien al zien aankomen, toen het concern zijn investeringsbudget voor 2002 met een kwart terugbracht. Maar de koers, die pas deze week is gaan kwakkelen, is nog maar nauwelijks begonnen zich aan de gebeurtenissen aan te passen. Intel wordt verhandeld op een niveau van zevenmaal de omzet van 2002, ofwel 48 maal de verwachte winst. Als rekening wordt gehouden met de afschrijving van goodwill komt deze vermenigvuldigingsfactor zelfs uit op 54 maal de verwachte winst. De hemel mag weten wat er gebeurt als opties op deze aandelen als een kostenpost worden beschouwd, maar in de hoogtijdagen van het aandeel in 2000 zou een dergelijke zienswijze de winst met 8 procent hebben afgeremd.

Dit aandeel is nog lang niet op zijn laagste punt beland.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly