Hoe moet ik kiezen tussen twee schulden?

Ik ben in mei 2000 afgestudeerd met een studieschuld van 13.000 euro, waarop ik nu 160 euro per maand betaal aan aflossing en 5.18 procent rente. De studiefinanciering schrijft een minimum van 115 euro voor om af te lossen. Sinds 1 januari 2001 is de rente van een studielening helaas niet meer aftrekbaar van het inkomen, wat daarvoor wel zo was.

Binnenkort willen mijn man en ik een huis kopen. Nu vraag ik mij af of het voordelig is om een hogere hypotheek te nemen (rente wel aftrekbaar) om daarmee mijn lening in een keer af te lossen. Of is het voordeliger om elke maand een zo hoog mogelijk bedrag af te lossen (los van de hypotheek) of om juist de afbetaling uit te smeren over een zo lang mogelijke periode?

(T.R.)

Het is een kwestie van rekenen. Wanneer u in het 42 procent belastingtarief valt, betaalt u 58 procent (100 min 42 is 58) van de hypotheekrente zelf. Is die rente bijvoorbeeld 5,5 procent, dan betaalt u zelf 3,2 procent (58 procent van 5,5 procent). Tegen 5,18 procent op uw schuld.

Een hogere hypotheek en uw schuld in een keer aflossen is dus voordelig. Maar u moet wel een hogere hypotheek kunnen krijgen, binnen de fiscale aftrekregels.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld

    • Adriaan Hiele