`Groen' staat voor wiet en onervarenheid

Het politieke debat in Enschede is verplaatst naar antiquariaat Kruimeltje. Achterin de winkel voor tweedehands boeken, waar Tegenstemmen van Jan Marijnissen op de grond slingert, haalt eigenaar E. Kappelhoff zijn klanten over om op Groen, Vrij en Blij te stemmen. ,,Geen denken aan'', zegt een oudere man. ,,Dan gaat mijn stem verloren.'' Een student zegt wel toe zijn ,,proteststem'' aan Groen, Vrij en Blij te geven.

Kappelhoff steekt tevreden een joint op. ,,Noem ons alsjeblieft geen cannabisten'', verzoekt hij. Want Groen, Vrij en Blij is dan wel opgericht uit onvrede met het Enschedese softdrugsbeleid, het pretendeert meer te zijn dan een one-issue-partij. De kandidatenlijst verenigt een heilssoldaat, een welzijnswerker, een seksshopeigenaar en een student. Ze zijn vóór vrije sluitingstijden van de horeca en tegen de sloop van monumentale panden. Ook een kinderverkeerstuin en een open jongerencentrum zijn `speerpunten'.

Iedere kandidaat heeft zijn `heilig huisje' in kunnen brengen. Het plan voor anonieme slaapplaatsen voor dak- en thuislozen is van de heilssoldaat. ,,Van onderaf moet bepaald worden wat er in Enschede gebeurt'', zegt antiquaar Kappelhoff. ,,De regenten moeten het stadhuis uit.'' Op de stoep voor de winkel wijst hij naar een metershoge straalzender. ,,Daar krijg je kanker van, maar de politiek doet er niets aan.''

De donateurslijst in zijn winkel is angstwekkend leeg. Alleen iemand die zich `N.N.' noemt heeft 8 euro 25 gegeven. Geld voor een fatsoenlijke campagne ontbreekt, de eerste verkiezingsposters zijn zelfs in zwart-wit gedrukt. ,,We hebben geen Harry Mens'', zegt oprichter Van Bommel.

Hij rekent op twee of drie zetels, voornamelijk afkomstig van mensen die traditioneel niet stemmen of teleurgesteld zijn in GroenLinks of de PvdA. PvdA-fractievoorzitter M. van Hees is niet bang dat haar partij veel stemmen verliest aan Groen, Vrij en Blij. ,,Al te veel breedte ontdek ik niet in het partijprogramma.''

De kandidatenlijst telt twintig namen, want zoveel zijn er nodig als de partij onverhoopt de meerderheid krijgt. Maar twee kandidaten, onder wie de nummer twee, willen inmiddels niets meer te maken hebben met de partij. Zij realiseerden zich te laat dat het woord `Groen' vooral staat voor hasj en wiet. Bij de samenstelling van de lijst ging wat mis, zegt Kappelhoff. ,,Groen staat ook voor politieke onervarenheid.''

De onervarenheid blijkt ook uit de onderbouwing van het belangrijkste actiepunt, het `decriminaliseren van softdrugs'. Groen, Vrij en Blij wil de veertien Enschedese coffeeshops uit de criminele sfeer halen door ze onder de drank- en horecawetgeving te plaatsen, maar gaat voorbij aan het feit dat de gemeente daar niet over gaat. ,,In Eindhoven gebeurt het al'', houdt M. Nikolic, de bedenker van dit actiepunt vol. ,,Onzin'', zegt een woordvoerder van de Brabantse gemeente.

    • Martin Steenbeke