Goud en record Uytdehaage

Schaatser Jochem Uytdehaage heeft gisteravond met een wereldrecord op de tien kilometer (12.58,92 minuten) zijn tweede gouden medaille gewonnen op de Winterspelen in Salt Lake City. De Utrechter won eerder de 5.000 meter en werd tweede op de schaatsmijl.

Gianni Romme, vier jaar geleden olympisch kampioen op de tien kilometer, pakte ditmaal op de Olympic Oval zilver. Hij had niet verwacht dat zijn tijd (13.10,03) voldoende zou zijn voor de tweede plaats. De derde Nederlandse deelnemer, Bob de Jong, stelde teleur met een vijftiende plek. Hij had geen verklaring voor zijn tegenvallende prestatie.

De Amerikaan Derek Parra, die door zijn winst op de 1.500 meter voorkwam dat Uytdehaage driemaal goud won, noemde hem gisteravond niettemin `de koning van de Olympische Spelen'. Parra werd door Uytdehaage in een rechtstreeks duel op de tien kilometer op meer dan een ronde achterstand gereden.

Jochem Uytdehaage was de eerste schaatser die op de tien kilometer onder de grens van dertien minuten bleef. Hij verbeterde met bijna vijf seconden het oude wereldrecord van Gianni Romme, dat de onttroonde olympisch kampioen twee jaar geleden reed in Heerenveen. In 1971 doorbrak Ard Schenk op de tien kilometer de grens van vijftien minuten (14.55,9). De Noor Geir Karlstad dook in 1987 onder de veertien minuten op de overdekte baan van Calgary.

De finale van het mannenijshockey gaat tussen Canada en de Verenigde Staten. De Amerikanen versloegen vannacht Rusland met 3-2. Canada won met 7-1 van Wit-Rusland.

Olympisch Nieuws: pagina 11