Gestolen genoom

Bioloog Mitchell Sogin van het Marine Biological Laboratory in Woods Hole, Massachusetts beschuldigt twee collega-wetenschappers ervan dat zij er met zijn onderzoeksgegevens vandoor zijn gegaan. De twee, Hyman Hartman van het Massachusetts Institute of Technology en Alexei Fedorov van Harvard University, hadden op 5 februari een publicatie in de vervroegde on-line editie van de Proceedings of the National Academy of Sciences. Daarin beschreven zij voor het eerst het complete genoom van Giardia lamblia, een diarree-veroorzakende protozo. Maar de gegevens die zij daarvoor gebruikten, zijn volgens Sogin zonder toestemming ontleend aan zijn database op internet met ruwe DNA-sequentiegegevens van Giardia (www.mbl.edu/Giardia). Gestolen dus.

Sogin is `ziedend', zo blijkt uit een nieuwsbericht in Science van 15 februari. Hij was door zijn subsidiegever verplicht de sequentie-informatie openbaar te maken, maar heeft nu onmiddellijk zijn website met de Giardia-gegevens van het internet gehaald. Sogin en zijn medewerkers werkten al vijf jaar aan de opheldering van het Giardia-genoom, en dat project had moeten culmineren in precies zo'n publicatie als die van Hartman en Fedorov.

Hartman en Fedorov verwijzen in hun publicatie wel naar de dataset van Sogin, maar ontkennen dat zij die gebruikt hebben voor analyse van het genoom. Ze beweren dat ze de gegevens slechts hebben gebruikt als `filter' voor het selecteren van relevante informatie.

Hoewel de kwestie nog allerminst een uitgemaakte zaak is, heeft Sogin al wel bijval gekregen van andere `DNA-sequencers'. Ook zij voelen zich meer dan eens `gebruikt' als bioinformatici publiceren op basis van de ruwe genoominformatie die zij domweg uit openbare databanken downloaden.

    • Sander Voormolen