Edgar Davids?

Edgar Davids wordt er door zijn vriendin van beschuldigd haar te hebben mishandeld. Kan de voetballer van Juventus, die de laatste jaren vaker negatief in het nieuws kwam, reserve-aanvoerder van het Nederlands elftal blijven?

Frank van den Wall Bake, sportmarketingdeskundige: ,,Enerzijds zou het verstandig zijn om Davids minder verantwoordelijkheden bij Oranje te geven. Aan de andere kant zou een dergelijke beslissing betekenen dat bondscoach Advocaat en zijn assistent Van Hanegem beïnvloedbaar zijn, en die schijn willen zij niet wekken. Davids is pas schuldig als zijn schuld bewezen is. Pas dan kunnen er acties volgen. Het zal echter nooit aan het licht komen of Davids zijn vriendin heeft mishandeld. De zaak wordt waarschijnlijk buiten de rechtbank om geschikt. Davids is daartoe in staat, hij is een vermogend man. Als Davids niets gedaan heeft, is hij tóch beschadigd. Als hij schuldig wordt bevonden, zal de storm van kritiek op hem niet snel luwen. En dat terwijl meneer Janssen uit Coevorden die hetzelfde heeft gedaan, minder ellende aan zijn hoofd zal hebben. In alle redelijkheid: het meisje dat vier jaar met Davids heeft samengewoond zal het verhaal van die mishandelingen toch niet hebben verzonnen?''

Cisca Dresselhuys, hoofdredactrice van het feministische blad Opzij: ,,In het Nederlands elftal spelen toch wel meer jongens die vroeger iets verkeerds hebben gedaan? Ik zou het ook niet zo prettig vinden als Kluivert bij me over de vloer kwam. Hij rotzooide aan met meisjes terwijl zijn vrouw in het ziekenhuis beviel van een kind. Bij Davids is het afwachten of hij schuldig of onschuldig wordt bevonden. In het eerste geval krijgt hij een straf en moet hij na het uitzitten ervan zijn normale leven weer op kunnen pikken. Als hij onschuldig is maakt hij nu natuurlijk een vervelende tijd door. Ik denk niet dat het verstandig is om hem al in deze fase het reserve-aanvoerderschap te ontnemen. Het gebeurt overigens vaak dat mishandelde vrouwen pas na een paar jaar openheid van zaken geven. Daar kunnen een aantal redenen voor zijn: die meiden zijn bang om hun verhaal te vertellen of financieel afhankelijk van hun man.''

Kees Jansma, chef-sport van Canal+: ,,Er moet worden gewacht op de uitkomst van een eventueel proces. Pas dan kunnen er mogelijke stappen worden ondernomen. Op dit moment is het niet aan de orde om Davids het reserve-aanvoerderschap van Oranje te ontnemen. Rondom het duel Barcelona-AS Roma merkte ik dat de affaire-Davids enorm leeft onder de Italiaanse pers. Mensen die in het nieuws staan weten dat ze iedere dag gevolgd worden. Als blijkt dat iemand iets misdaan heeft, moet hij daarvoor hard worden aangepakt. En dan maakt het niet uit of het om een minister of voetballer gaat.''

Rob de Leede, woordvoerder KNVB tegenover het ANP: ,,Het is een privé-aangelegenheid. En in Nederland ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen.''

Paolo Vernazza, journalist van de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport: ,,Het slaan van je partner is heiligschennis, helemaal in Italië. De affaire-Davids is hier groot nieuws. Natuurlijk moet nog worden afgewacht of Davids schuldig is. Voetballers staan onder grote druk. Het wordt interessant om te zien hoe Davids met deze zaak omgaat. Normaal gesproken is hij op het veld een echte prof. Hij lijkt me ook wel iemand die zich volledig op het voetbal kan concentreren. Het is te hopen dat hij onschuldig wordt bevonden, want anders heeft hij een groot probleem.''

Hans Kraay sr, voormalig trainer van Ajax, Feyenoord en PSV en oud-international: ,,Als de KNVB nu al tot bepaalde maatregelen over zou gaan, zou de bond Davids al schuldig of onschuldig verklaren. Het is belangrijk om te wachten wat de uitkomst van een eventueel proces zal zijn. Kijk naar Leeds United: dat reageerde ook pas officieel nadat twee spelers van de club voor de rechtbank waren verschenen. Als de KNVB nu al iets zou doen, plaatst de bond zichzelf in een verdomhoekje.''

    • Marcel Abrahams