De schaduw van Anne Frank als kunstwerk

Op de plek waar Anne Frank in Amsterdam heeft gewoond voordat zij onderdook, wil acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé een kunstwerk neerzetten. Het is een eigen ontwerp en stelt een schaduw voor van een spelende Anne Frank. Die schaduw moet in de stoeptegels en in de gevel van het huis aan het Merwedeplein in Amsterdam-Zuid gezandstraald worden. Juni 1942 verhuisde zij naar het Achterhuis aan de Prinsengracht.

Het stadsdeel Zuider-Amstel heeft met het ontwerp ingestemd. ,,Het is een subtiel en bescheiden ontwerp'', aldus een woordvoerder. Een jaar geleden zijn de eerste gesprekken met Krabbé gevoerd. Foto's en een filmpje van Anne Frank waarop te zien is hoe ze op het Merwedeplein speelt, waren volgens de woordvoerder een inspiratiebron voor de kunstenaar.

Over de vorm van het kunstwerk heeft het stadsdeel geen oordeel. ,,Mooi of niet, gepast of niet, dat is aan de bewoners en het Amsterdamse Fonds voor de Kunst.''

Dit fonds heeft het ontwerp inmiddels goedgekeurd. ,,Het is niet bedoeld als momument, maar als kunstwerk. Hier heeft zij gewoond, hier heeft zij gelopen'', zegt een woordvoerder van het fonds. Het fonds betaalt de kosten.

Volgende week informeert het stadsdeel de bewoners over het ontwerp. Een van de bewoners heeft al protest aangetekend. ,,Door haar dagboeken is Anne Frank nog steeds levend. Een schaduw is iets dat grotendeels de kracht of waarde mist van wat het oorspronkelijk moet voorstellen'', zegt K. Aben, oud-conservator van het Stedelijk Museum in Amsterdam. ,,Dit ontwerp is vrij modieus en zo definitief. Dat kun je nooit meer weghalen. Daarbij wordt het vies. Honden gaan er op poepen en mensen lopen er overheen. Maak iets voor op de gevel of een klassiek beeld, dat past veel meer bij Anne Frank.''

De Anne Frank Stichting steunt het initiatief. Een woordvoerster denkt niet dat de bewoners moeten vrezen voor veel toeristen: ,,Het aantal keren dat bezoekers van het Anne Frankhuis vragen waar Anne hiervoor heeft gewoond, is op de vingers van één hand te tellen.''