Dansen met je jas aan

Hippe én lompe Eindhovenaren hebben in hun stad een keuze aan uitgaansgelegenheden, ondekte Lukas Keijser.

De uitgaansstraat van Eindhoven, Stratumseind, is een soort Lloret de Mar in Nederland. Aan weerszijden bevinden zich talloze kroegen, discotheken en snackbars. De grootste snackbar, De Hoek, is even lang open als een disco. De top 40-muziek staat er bijna net zo hard. Stratumseind is vooral om te zuipen en lomp te bewegen op muziek. De bars met namen als Tipsy Duck worden voornamelijk bezocht door jongeren. Ze lopen zonder jas, de meisjes in topjes, in de vrieskou van kroeg naar kroeg. Hun jassen hangen, bizar, in bewaakte garderobes aan de straat.

Er zijn een paar uitgaansgelegenheden aan Stratumseind die eigenlijk niet goed passen in dit helaholala-gebeuren. De Bakkerij bijvoorbeeld. De plaatselijke blowkroeg, maar dan met dj's. De volgens de laatste mode ingerichte bar Lokaal 27 en de discotheek De Rechter zijn de andere voorbeelden. Ze hebben dezelfde eigenaar, die bovendien het verderop gelegen eetcafé Dom 13 bezit. Ze trekken ook eenzelfde publiek: hippe, arty Eindhovenaren. Daar zijn er genoeg van dankzij de Design Academy in de stad. De kantine van deze opleiding, de Z-bar, is niet toevallig van dezelfde eigenaar.

De Rechter ging zes weken geleden open. De disco is gehuisvest in een voormalig kantongerecht, vandaar de naam. Het is een groot pand, met meer ruimtes die verschillende uitgaansmogelijkheden bieden of moeten gaan bieden: een restaurant, een expositieruimte, dansruimtes, lounge. Er is, on-Nederlands, een open binnenplaats waar je kunt drinken. Zoiets zie je wel in bijvoorbeeld Moskou waar de zomers heet zijn. Daar zijn de patio's, in tegenstelling tot die van de De Rechter, niet met kachels verwarmd. Verder is De Rechter vooral onaf. De ongeverfde muren zijn niet gestuukt en bezaaid met gaten, de toiletten bevinden zich nog in verplaatsbare hokjes en op de vloer liggen spaanplaten. Een dj draait op de trap. Ook is het er erg koud: veel bezoekers dansen met jas aan.

Het onaffe maakt de sfeer in De Rechter. Nu alle disco's zo gelikt zijn, is deze krakersachtige ruimte weer verrassend. Er gaat nog wel wat worden vertimmerd, maar hopelijk niet te veel. De muziek is bovendien erg goed.

Minder is de hoge toegangsprijs: 8 euro. Een verschil met de uitgaansgelegenheden aan Stratumseind waar bijna nergens entree wordt geheven. Maar niet alleen bij De Rechter is de entree aan de prijs. Sinds de introductie van de euro moet je in bijna alle vergelijkbare Nederlandse discotheken meer betalen om binnen te komen. En dan hebben we het nog niet eens over de hogere prijzen van de drank, de garderobe en de toiletten.

De Rechter: Stratumseind 32, www.derechter.com

Lukas Keijser: lk@nrc.nl

    • Lukas Keijser