Charpentier

Alleen voorafgaand aan het Eurovisie Songfestival hoort men nog de Eurovisie-mars, feestelijk, gedragen en plechtig. Volgens zwartkijkers is het die hele lange avond ook de enige fatsoenlijke muziek op de televisie.

De keuze voor deze Eurovisie jingle was toeval. Toen op 2 juni 1953 de Eurovisie officieus begon met de uitzending van de kroning van koningin Elizabeth II in de Londense Westminster Abbey, lag in de regiestudio een plaat met het Te Deum van Marc-Antoine Charpentier. Het begin daarvan, een Prélude met strijdbare en triomfalistische pauken en trompetten, sloot mooi aan op de Britse pomp and circumstance. Charpentiers muziek verbond de verering voor God met die voor de door God aangestelde Zonnekoning Lodewijk XIV. En Elizabeth II is als hoofd van de Engelse staatskerk ook een beetje goddelijk. Wie wil horen hoe het Te Deum na de Eurovisie-mars verder gaat, luistere naar de cd van Le Concert Spirituel. Het geloof in God is in vijftig jaar sterk verlevendigd.

Te Deum van Charpentier Glossa (GCD 921603)

    • Kasper Jansen