Carnaval in New Orleans

Carnaval in New Orleans in Louisiana. Op straat wordt muziek gemaakt en gedanst. Thuis worden er feesten gegeven waarbij traditionele gerechten worden opgediend, zoals allerlei cajungerechten met schaaldieren en krokodillenvlees en de in veel kleuren geglazuurde mierzoete King Cake, waarin na het bakken een plastic poppetje wordt gestopt.

In deze reuzencake valt ons Driekoningenbrood te herkennen. Tot zover klinkt het vertrouwd. Maar er is een andere traditie om van op te kijken. Men geeft elkaar kralen kettingen die in allerlei vormen, kleuren en lengtes te koop zijn. Zo is er een prachtige luxe ketting die voorzien is van een stuk of zes levensgrote plastic garnalen. Zelf rijgen hoeft niet, je kunt allerlei kettingen via internet bestellen. De kunst is om tijdens het carnaval zoveel mogelijk kettingen om je nek te hebben. In New Orleans hebben ze een bepaald niet preutse methode om dat voor elkaar te krijgen. De mannen die hun blote billen laten zien krijgen van de vrouwen een ketting. Ontbloot de vrouw haar borsten dan krijgt zij kettingen toegeworpen. De typische cajungerechten die men in Louisiana eet en in de 18e eeuw zijn geïntroduceerd door Franse kolonisten zijn in Nederland nooit echt populair geworden. Louisiana was in die tijd een Franse kolonie die in 1766 in Spaanse handen kwam. Even was er een cajunhype, maar die zette niet door. Misschien wel omdat een van de pijlers van deze keuken met Franse sporen, garnalen, hier duur is. Vandaag een cajunrecept waarbij de in Nederland te kopen red snapper wordt gebruikt. Neem in plaats van red snapper eventueel een andere stevige vis.

Bereiding: Snijd de visfilets in de breedte in stukken van 3 centimeter. Roer zout, cayennepeper, oregano en tijm door elkaar. Schep dit mengsel in een diep bord. Wentel de stukken vis door dit mengsel en druk het stevig aan. Verhit de boter in een koekenpan. Bak de stukken vis aan beide kanten snel rondom bruin. Draai het vuur laag en bak de vis in ongeveer 10 minuten gaar. Voorzie de vis eventueel van een extra klontje boter. Eet bijvoorbeeld gekookte rijst en een mengsel van gebakken ui, okra, tomaat en paprika met een flinke scheut tabasco bij dit gerecht.

    • Anne Scheepmaker