Boze oma's tegen de euro

In de computergame Virtual Gocha vechten oma's met jachtgeweer tegen de euro. Jan Benjamin bericht over de rel over het spel.

Helden en heldinnen van computerspellen mogen naar hartelust moorden en stelen, zolang het geweld zich maar afspeelt in een imaginaire wereld. De clementie houdt op als het scenario te realistisch wordt.

Het Groningse softwarebedrijf The Wow International bracht onlangs het levensechte Virtual Gotcha 2 uit. Het spel, gratis te verkrijgen op www.virtualgotcha.com, gaat over boze bejaarden die het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt bestormen. De oma's uit diverse Europese landen kunnen niet wennen aan de euro en eisen – met dubbelloops jachtgeweer – hun oude geld terug. Een grappig verhaal vond The Wow, dat vorig jaar al opzien baarde met Virtual Gotcha 1. Hierin nemen studenten de Informatie Beheer Groep letterlijk onder vuur.

Niks geen leuk verhaal, reageerde de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB). Secretaris J. Meinders van de PCOB noemde het spel in het Groninger Dagblad `walgelijk'. ,,Eigenlijk moeten we hiertegen in verzet komen, maar ik denk dat je de verspreiding van deze spelletjes op internet niet kunt tegengaan.''

Elektronicabedrijf Philips sponsorde Virtual Gotcha 2, maar heeft zich in allerijl teruggetrokken. De bedrijfslogo's werden razendsnel van de website verwijderd. ,,Een ongelukkige misser'', zegt een woordvoerder. ,,Een aantal medewerkers kende de inhoud van het spel wel, maar heeft dat niet doorgegeven aan de eindverantwoordelijke. Wij willen onze merknaam niet verbinden aan een computerspel met een dergelijk verhaal.''

Heinrich Naumann van The Wow kan het besluit van Philips wel begrijpen. ,,Ik kan me voorstellen dat men niet op een maatschappelijke rel zit te wachten. Alles is overigens in goed overleg gegaan.''

En het programma zelf? Virtual Gotcha 2 is een eenvoudig schietspel zonder veel diepgang. Aardig is dat spelers tegen elkaar kunnen uitkomen via internet. Prijzen, waaronder dvd-spelers, joysticks en geluidskaarten, liggen klaar voor de spelers die het beste schieten. Nu eens niet in een sciencefictiondecor, maar aan de Kaiserstrasse in Frankfurt.

Virtual Gotcha 2, circa 10 MB, gratis via www.virtualgotcha.com.

    • Jan Benjamin