Bescheiden

Berry Westra en Vincent Ramondt spelen twee keer per jaar een serieuze wedstrijd: de Meesterklasse paren. Twee jaar geleden slaagde de gelegenheidscombinatie erin de landstitel te veroveren en dit jaar weer; opmerkelijk, gezien de deelname van een aantal vaste kernploegcombinaties. De voorsprong van Ramondt-Westra op de rest van het veld bedroeg bijna twee procent. Op dit niveau is dat opzienbarend. Gevraagd om een aardig spel, blijft het duo bescheiden: ,,Eigenlijk gebeurt er bij ons nooit veel bijzonders.'' Toch was Vincent Ramondt de enige die 5♦ maakte en zo een top scoorde:

Z/NZ

♠ B 8 6

♡ A 7

♦ V 10 6 2

♣ A V 6 2

♠ H 9 5 3

♠ V 4

♡ H 10 6 5 2

♡ V B 8 4 3

♦ 9 4

♦ A

♣ H 8

♣ 10 7 5 4 3

♠ A 10 7 2

♡ 9

♦ H B 8 7 5 3

♣ B 9

Voor het messcherpe 5♦ moet in ieder geval ♣H goedzit-ten, wat hier het geval is. Bovendien moet je de schoppens voor een verliezer spelen. Normaal is een honneur goed (zoals hier) en de negen goed (hier fout). Het contract lijkt dus gedoemd down te gaan.

West

Noord

Oost

Zuid

Westra

Ramondt

pas

2♦1)

dbl

4♡

5♦

pas

pas

pas

1) beide hoge kleuren, geen opening

Het biedverloop zette Ramondt op het spoor voor de winnende speelwijze. West startte met een kleine harten voor het aas. Oost bekende voor alle duidelijkheid met de vrouw. Ruiten was voor het aas en het hartennaspel troefde de leider af. Ramondt sneed op ♣H, sloeg ♣A, troefde een klaveren in de hand, stak over naar ♠A, troefde nog een klaveren af en ging toen met schoppen van slag. Oost moest in de dubbele renonce te spelen, hetgeen de leider de elfde slag opleverde. Tip: Het laatste Forbo Lineoleum Internationale Viertallentoernooi. De sterkste spelers ter wereld zijn dit weekend bijeen in het Scheveningse Kurhaus Hotel. Zaterdag en zondag van 10.00-18.00u. Entree gratis.

    • Jan van Cleeff