Beloning bestuur OPG in aandelen

De driehoofdige raad van bestuur van OPG (apotheken en farmaceutische groothandel) krijgt een aandelenbeloningsplan dat bij de huidige beurskoers een waarde vertegenwoordigt van bijna 0,25 miljoen euro per persoon.

Het aandelenplan staat in het jaarverslag dat OPG afgelopen week heeft gepubliceerd. Jaarlijks zal een pakket OPG-aandelen aan bestuurders worden toegekend, mits specifieke winstdoelstellingen zijn gehaald, zo zegt financieel bestuurslid F. Eelkman Rooda van OPG.

De aandelen blijven vervolgens vijf jaar lang geblokkeerd. In totaal zijn 18.284 aandelen voor het plan beschikbaar, zo blijkt uit het jaarverslag van OPG.

Beloning van topmanagers met aandelen komt langzaam in zwang bij Nederlandse bedrijven. Concerns als Unilever en ABN Amro hebben deze vorm van honorering al ingevoerd of zijn ermee bezig.

Welke doelstellingen de bestuurders van OPG precies moeten halen, wil Eelkman Rooda niet kwijt. OPG wil de winst (exclusief afschrijving op betaalde overnamepremie) structureel met 8 à 10 procent per jaar laten groeien.

OPG kent geen aandelenoptieregeling voor de directie. Dit aandelenplan koppelt de financiële belangen van beleggers aan die van bestuurders. ,,Een koersstijging is gunstig omdat het dan ook goed is voor je eigen bezit.''

Op de waarde van het aandelenplan heeft hij ,,geen commentaar. De commissarissen die dit plan hebben opgesteld, hebben zich laten adviseren door externe deskundigen, dus u mag ervan uitgaan dat de structuur en de uitkomst van de regeling marktconform zijn.''