Bellaart weigert WK-proef

Bondscoach Joost Bellaart weigert bij het toernooi om het wereldkampioenschap hockey in Kuala Lumpur mee te werken aan een experiment van de internationale hockeyfederatie. De FIH heeft de zestien deelnemende landen gevraagd tijdens de rust van de wedstrijden een medische spelerstest te ondergaan. Bellaart vindt een dergelijke proef bij het WK, dat morgen begint, ongepast.

,,Medici van de FIH willen onderzoeken hoeveel vocht en gewicht spelers verliezen bij de extreem warme omstandigheden hier'', zei Bellaart gisteren. ,,Dat willen ze onder meer doen met een vetmeting bij de spelers. Dat kan en wil ik er tijdens de rust niet bij hebben. Bovendien wordt er niet gecontroleerd hoeveel de spelers drinken tijdens de wedstrijd. Dus het onderzoek lijkt me sowieso niet zo relevant.''

Nederland, dat in de tropische hitte van Kuala Lumpur de titel verdedigt, is ingedeeld in groep A met Argentinië, België, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Pakistan, Spanje en Zuid-Afrika. In de andere poule strijden Australië, debutant Cuba, Engeland, India, Japan, Polen, Zuid-Korea en gastland Maleisië om de bovenste twee plaatsen, die recht geven op een plaats in de halve finales. Op zaterdag 9 maart is de finale

Voor het eerst sinds de introductie van het toernooi (Barcelona 1971) doen zestien landen mee. Vier jaar geleden waren dat er nog twaalf. In het Bukat Jilal-stadion (15.000 zitplaatsen) en het aangrenzende `bijveld' (4.800) wordt een recordaantal van 72 wedstrijden in dertien dagen gespeeld. Om de grootste hitte te mijden is gekozen voor een opzet waarbij de teams 's ochtends (08.05 uur plaatselijke tijd) en tegen het eind van de middag (vanaf 16.05 uur) in actie komen.

Nederland begint het toernooi morgen met een duel tegen Nieuw-Zeeland. Duitsland geldt als de uitgesproken favoriet voor de eindzege, maar kent een weinig gelukkige WK-geschiedenis. Ondanks vaak goede vooruitzichten won het land nog nooit de wereldtitel. Onder de nieuwe bondscoach Bernhard Peters zette de Europees kampioen 34 van de 36 duels om in winst. Alleen India en Nederland waren beide één keer te sterk voor de ploeg, die afgelopen jaar twee titeltoernooien (Sultan Azlan Shah Cup en Champions Trophy) op zijn naam schreef.

www.hockeyworldcup2002.com