Balkanto Vero

Dat de Balkan meer biedt dan dolle bruiloftsbands en hollende blaaskapellen blijkt uit Margarita's Dream van Balkanto Vero.

De leider van deze Servische band, accordeonist Ivica Vucelja, speelde jarenlang in zigeunerhofjes, maar wil hogerop. Van de allemaal door hemzelf geschreven stukken gaan er sommige richting Piazolla en bij minstens twee denk je even aan Ravel. Dat de pretenties van Vucelja geenszins storen is te danken aan zijn uitstekende musici. Vreemd dus dat het inlegvel geen enkele naam noemt en zelfs Vucelja alleen maar als producer staat vermeld. Wie speelt hobo in Under the Sheet en wie is de zangeres in het fraaie Lullaby? Het voordeel van deze anonimiteit is dat je bij het luisteren uitsluitend op je oren moet afgaan. Zelfs als de zangeres Madonna of Mariah Carey zou zijn is dit een prima en bij vlagen meeslepende plaat. Opmerkelijk is Vucelja's commentaar bij het dansje Black Hat. Serviërs, zigeuners, joden en Roemenen hebben naast de muziek tenminste één ding gemeen: allemaal een zwarte hoed.

Balkanto Vero: Margarita's Dream (ZOKU 07243 537 944 2)

    • Frans van Leeuwen