Angola: Savimbi gedood

De leider van de Angolese rebellengroep Unita, Jonas Savimbi, is volgens de regering om het leven gekomen. Hij zou gisteren zijn gedood bij gevechten tussen regeringstroepen en Unita-rebellen in de provincie Moxico, ongeveer duizend kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Luanda.

De regeringstroepen hebben de stoffelijke resten van Savimbi in handen en zullen die spoedig tonen, aldus regeringswoordvoerder Almiro da Conceiçao gisteravond in Luanda. Unita had het bericht van Savimbi's dood vanmorgen vroeg nog niet bevestigd. Ook uit onafhankelijke bron was toen nog geen bevestiging gekomen.

Savimbi's Unita bestrijdt sinds de onafhankelijkheid van Angola in 1975 de destijds als marxistisch begonnen MPLA-regering in Luanda. De slepende machtsstrijd kan door het aan delfstoffen rijke land zelf worden gefinancierd met de export van olie door de regering en de uitvoer van diamant door Unita. De voor een deel naar de hoofdstad gevluchte burgerbevolking is straatarm en het voornaamste slachtoffer van de aanhoudende gevechten.

Savimbi (geboren in 1934) was in 1966, na zijn studie in Lausanne, een van de oprichters van Unita, de Portugese afkorting van Unie voor de totale onafhankelijkheid van Angola. Bij de onafhankelijkheid van Portugal negen jaar later raakten de verschillende bevrijdingsbewegingen onmiddellijk met elkaar in gevecht. Vlak na het vertrek van de Portugese troepen in 1975 riep Savimbi zich uit tot president van Angola, maar hij kreeg geen internationale erkenning.

De door het toenmalige Oostblok gesteunde marxistische Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola (MPLA) kreeg die erkenning wel en slaagde er snel in de hoofdstad Luanda te veroveren. Savimbi's Unita begon vanuit het binnenland met steun uit de Verenigde Staten en Zuid-Afrika tegen de MPLA-regering te vechten.

In 1991 leken de MPLA en Unita hun oorlog te staken, maar onder meer Savimbi's ambitie om president te worden deed het vredesproces vastlopen. De binnenlandse oorlog werd hervat na verkiezingen in 1992, die volgens Savimbi frauduleus waren verlopen.

Zie ook: verborgen oorlog pagina 4