Alanis Morissette

Alanis Morissette toont ons graag haar twee persoonlijkheden. Zo is ze een fanatieke rockzangeres die tiert en scheldt – de kant van Morissette die we vooral live te zien krijgen, als ze met het temperament van een rode peper over het podium raast. Anderzijds is ze nogal spiritueel – een eigenschap die zich meestal roert tijdens het songschrijven. Die licht verheven kant van Morissette bleek vooral op haar vorige, tweede cd, Supposed Former Infatuation Junkie uit 1998. Na het overtuigende rock-debuut Jagged Little Pill (1995) kwamen de verwijzingen naar India en geestelijke heelmeesters onverwacht. Het scheelde haar ook aanzienlijk in de verkoop (zeven miljoen tegen 28 miljoen voor haar debuut).

Gelukkig heeft Morissette zich bij het maken van haar nieuwe cd door dergelijke details niet laten afleiden. Op Under Rug Swept doet ze dan ook geen enkele poging het imago van vriendelijke fruitcake af te schudden. Integendeel, ze lijkt er nu in te zwelgen. Want de meeste liedjes op de nieuwe cd klinken als het resultaat van het nodige soul-searching. Morissette is persoonlijk, openhartig en emotioneel en zo zijn ook de teksten: over haar eigen onzekerheid (So Unsexy), haar kwetsbaarheid (Precious Illusions) en haar gevoeligheid (Flinch). Het lukt haar die onderwerpen te verwerken tot toegankelijke nummers, want ook de ingewikkeldste ontboezemingen krijgt Morissette nog als een kinderliedje over haar lippen.

De meeste liedjes zijn ingehouden van tempo en worden ook rustig gezongen. Slechts in een paar nummers laat Morissette de rockvrouw op de voorgrond treden, zoals in het grappige 21 Things I Want In A Lover. De instrumentaties zijn gevuld met tokkelende gitaren en sprankelende accenten maar een echt eigen kleur krijgen ze niet. Het is Morissettes stem die de liedjes boven zichzelf moet uittillen. Haar intense dictie en de verbetenheid die uit haar zang spreekt doen haar daar meestal in slagen. Met Under Rug Swept houdt Alanis Morissette vast aan de stijl van Supposed Former Infatuation Junkie. Maar het klinkt inmiddels vanzelfsprekend.

Alanis Morissette. Under Rug Swept (Warner 9362-47988)

    • Hester Carvalho