Ahold woedend over geruchten boekhouding

Detailhandelsconcern Ahold is woedend over geruchten, gisteren, dat de boekhouding van zijn Amerikaanse dochterbedrijven niet op orde zou zijn.

De beurskoers van het bedrijf kelderde op de Amsterdamse effectenbeurs met 6,9 procent als gevolg van de geruchten. Het aandeel sloot uiteindelijk 2,73 procent lager op 27,45 euro, de grootste daling sinds begin januari.

,,Het is schandelijk dat dit soort geruchten in de markt worden gebracht'', zei een woordvoerder van het supermarktconcern gisteravond. ,,Het heeft totaal niets met de werkelijkheid van Ahold te maken.'' Volgens de zegsman is het ,,absoluut niet waar'' dat Amerikaanse dochterbedrijven bepaalde kleine transacties niet zouden hebben gemeld in de boekhouding. Ahold haalt ongeveer 60 procent van zijn omzet uit de Verenigde Staten.

De geruchten deden gisteren de ronde onder handelaren op de beurs. Ahold heeft volgens de woordvoerder tevergeefs geprobeerd om de oorsprong van het gerucht te achterhalen. Beleggers zijn sinds de ondergang van de Amerikaanse energiehandelaar Enron zeer zenuwachtig. Bij Enron werden grote onregelmatigheden in de boekhouding aangetroffen. Sindsdien worden Amerikaanse bedrijven nauwgezet in de gaten gehouden door de Securities and Exchange Commission en de federale politie, FBI. Tegen een aantal bedrijven, waaronder het bijna bankroete telecombedrijf Global Crossings, is daadwerkelijk een onderzoek ingesteld. Ook Computer Associates, de vierde softwareproducent ter wereld, zou door de FBI worden doorgelicht.

Ahold is onvergelijkbaar met Enron, zei fondsbeheerder Florian van Laar van Eureffect gisteren tegenover persbureau Bloomberg. ,,Ik kan rustig zeggen dat Ahold een zeer betrouwbaar management heeft en zeer constante informatie verschaft aan beleggers'', aldus Van Laar. Ahold presenteert op 7 maart zijn jaarcijfers.

De SEC meldde gisteren dat het snel strengere boekhoudregels wil gaan invoeren om een nieuw drama zoals Enron te voorkomen. De beurswaakhond is, zo nodig, niet van plan om te wachten totdat het Amerikaanse Congres hierover een beslissing heeft genomen. ,,Als de wetgeving tekort schiet, of het duurt te lang voordat wetgeving wordt aangenomen en in werking treedt, dan zal het ons worden verweten dat we geen stappen hebben genomen om het risico van een nieuw Enron te verkleinen'', aldus SEC-voorzitter Harvey Pitt gisteren tijdens een toespraak voor beleggingsadvocaten.

De SEC wil onder meer dat bedrijven sneller hun kwartaal- en jaarresultaten publiceren en eerder melding maken van aandelentransacties door topbestuurders. Pitt heeft vorige maand ook gepleit voor strenger toezicht op accountantsbedrijven, die de boeken controleren.