Acties FARC ontregelen Colombia

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC probeert met bomaanslagen de energievoorziening en het telefoonverkeer in het land te ontregelen. De aanslagen zijn een reactie op het Colombiaanse regeringsleger dat gisteren de zogenoemde gedemilitariseerde zone binnentrok waar de rebellen de dienst uitmaakten.

President Andrés Pastrana brak afgelopen donderdag het vredesoverleg met de FARC af, die hij voor het eerst een ,,terroristische organisatie'' noemde. Hij gaf opdracht het gebied dat hij eerder aan de rebellen had gegeven – ter grootte van Zwitserland – weer in bezit te nemen.

De rebellen bliezen in de provincie Huila een elektriciteitscentrale op die twintig steden in Huila en de aangrenzende provincie Caqueta van stroom voorziet. Volgens de directeur van de centrale werd daarbij een werknemer gedood. Even ten zuiden van de hoofdstad Bogota, in Fusagatuga, was een telefoonmast doelwit van een aanslag. Hierdoor viel in veertien steden het telefoonverkeer uit.

In de regio Antioquia vernielde een dynamietexplosie delen van een gaspijpleiding die Medellín, de tweede stad van Colombia, van gas voorziet. Daardoor zou de gaslevering aan honderden bedrijven in de stad zijn ontregeld.

Buurland Brazilië, dat Pastrana steun toezegde, heeft zijn troepen langs de grens in hoogste staat van paraatheid gebracht. Gevreesd wordt dat rebellen en leden van de drugsmaffia zullen proberen naar Brazilië te vluchten.