Zuid-Korea dreigt Spelen te verlaten

Zuid-Korea heeft net als Rusland gedreigd de Olympische Winterspelen in Salt Lake City te verlaten. De Zuid-Koreanen zijn woedend over de diskwalificatie van shorttracker Dong-Sung Kim.

Hij passeerde woensdag als eerste de streep in de finale van de 1.500 meter, maar werd gediskwalificeerd omdat hij volgens de jury van zijn lijn afweek. Het goud ging vervolgens naar de Amerikaan Apolo Ohno. De Zuid-Koreaanse ploegleiding noemt dit een ,,absurde beslissing''.

Zuid-Korea laat Amerikaanse advocaten nu onderzoeken of een civiele juridische procedure tegen de uitspraak van de jury mogelijk is. ,,Wij zullen alles wat in onze macht ligt doen om deze belachelijke beslissing te herroepen'', aldus chef-de-mission Sung-In Park gisteren.

Ohno heeft sinds de beslissing van de jury ruim 16.000 boze e-mails gekregen, voornamelijk uit Zuid-Korea. Veel Koreanen vinden dat hij Dong-Sung Kim heeft gehinderd en laten hem dat weten ook. Gisteren kon de internet-server van Ohno de klaagzang uit Zuid-Korea niet meer aan en crashte.

De Amerikaanse shorttracker kreeg olympisch goud op de 1500 meter doordat Kim Dong-sung, die zijn schaats als eerste over de finish drukte, werd gediskwalificeerd. Hij zou zijn rivaal Ohno hebben gehinderd.

Ohno zelf kan zich niet druk maken over alle ophef die sinds zijn zege is ontstaan. ,,Als je de top bereikt in sport, zullen er altijd mensen zijn die je daarom haten'', zei hij gisteren. ,,Ik ben schaatser en doe gewoon mijn werk. Dat is alles.''

Ohno was voor aanvang van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City favoriet voor de gouden medaille op vier afstanden bij het shorttrack. Maar op de eerste afstand, de 1.000 meter, kwam hij vlak voor de finish ten val, samen met drie concurrenten. Tot grote teleurstelling van zijn landgenoten op de tribunes werd de Amerikaan daardoor `slechts' tweede.