Wijers nieuwe topman bij Akzo

Hans Wijers wordt volgend jaar de nieuwe topman bij het chemieconcern Akzo Nobel. De voormalige minister van Economische Zaken volgt Kees van Lede op, die met pensioen gaat. Dat heeft het Arnhemse bedrijf vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt.

Wijers (51) wordt met ingang van 1 juli 2002 adviseur van de raad van bestuur en treedt drie maanden later in dienst als bestuurslid. De voormalige D66-politicus volgt dan in mei 2003 Van Lede op als bestuursvoorzitter.

Van Lede zou oorspronkelijk in 2004 terugtreden, maar ook voor twee andere bestuurders loopt in dat jaar de termijn af. Om de continuïteit van de onderneming te verzekeren is hun vertrek nu gespreid.

Wijers zag in 1998 af van het lijsttrekkerschap van D66 omdat hij niet 24 uur geregeerd wilde worden door zijn werk. ,,Ik heb mijn leven lang hard gewerkt, maar wil wel de baas blijven over mijn eigen agenda. In Den Haag is dat niet mogelijk door de druk uit de Tweede Kamer, de media en door de grote aandacht voor de korte termijn. In de corporate-wereld is dat veel minder.''

Door de benoeming van Hans Wijers krijgt Akzo Nobel voor de tweede achtereenvolgende maal een buitenstaander aan het roer. In 1991 trad Van Lede aan, die bekendheid had verworven als voorzitter van werkgeversorganisatie VNO. Wijers is momenteel actief als consultant bij de adviesfirma BCG.

Akzo Nobel, dat over 2001 een nettowinst boekte van 938 miljoen euro, maakte vanochtend ook bekend opnieuw banen te schrappen. Deze keer gaat het om 1.500 banen in de chemische divisie. In juli kondigde het bedrijf al aan de coatingdivisie te herstructureren ten koste van 2.000 banen. De marges in de chemische divisie staan onder druk door de hoge energie- en grondstofprijzen. De omzet van deze Akzo-poot daalde vorig jaar met 3 procent. Het bedrijfsresultaat duikelde met 22 procent. De banenreductie is volgens Van Lede nodig om de kostenstructuur te verbeteren. Het is nog niet duidelijk waar de banen verdwijnen. Door het hogere resultaat van de divisie Pharma bleef de concernwinst slechts licht achter in vergelijking met 2000.

BANEN WEG: pagina 9