Warme abstracties en stof voor dromen

,,Het wordt steeds simpeler'', hoor je de kunstenaar Mathieu Ficheroux (1926) zeggen over zijn werk, terwijl hij grote schilderijen met kleurige, vreemde vormen omhoog houdt. Het citaat komt uit de film Groeten uit Rotterdam van Jop Pannekoek, waarvan een stukje wordt vertoond bij een expositie van Ficheroux' tekeningen in TENT.

De tekeningen zijn nog simpeler dan de schilderijen. Ze bestaan allemaal uit één zwarte lijn, die steeds eenzelfde, verticale beweging maakt. De lijnen zijn zo dik en smakelijk dat ze op het eerste gezicht aan die van striptekenaars of een illustrator als Dick Bruna doen denken, maar er is een verschil: bij hen dient de lijn ter ondersteuning van een duidelijke vorm, terwijl hij bij Ficheroux vrij spel krijgt. Zijn hand volgt de lijn, in plaats van andersom.

Dat levert een reeks ovale of cilinderachtige vormen of `wezens' op, die mooi bij elkaar passen en daarom vooral als serie leuk zijn om te zien. De tekeningen zijn lieflijk, aards, en hebben niets van de kilheid die vaak van abstracte kunstwerken afstraalt. Ze dwingen ook niet tot interpretatie, maar nodigen daar vriendelijk toe uit. Als je er even voor blijft staan, vul je de vormen al snel naar eigen believen in.

Die x-achtige figuur, dat is een bodybuilder met een heel smalle taille; die in tweeën gehakte ovaal moet een gebroken eierschaal zijn. Dat is een kaart van een land dat niet kan omdat de grenzen hier en daar niet zijn afgebakend, en dat daar, dat is een kip. Kijk maar: beneden zo'n poot met kippentenen, die dunne nek, een tweeledig staartje dat de lucht inwijst. Of is het toch een bok met een sikje? Een dromedaris?

Het voelt als turen naar voorbijdrijvende wolken, op je rug in het gras: je doet steeds een vage inspanning om dat wat je ziet te benoemen, maar geeft dat net zo makkelijk weer op. Zonder jouw bedenksels `zijn' die wolken er ook gewoon, ze kloppen van zichzelf. Zo is het ook met deze tekeningen.

Mathieu Ficheroux, Tekeningen, t/m 24-3 in: TENT. Centrum Beeldende Kunst, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. Tel. 010-4135498. Open di-zo 11-18 u.

    • Sandra Heerma van Voss