Vlinders met vlindersaus

Het is bijna al bijna lente. Dan komen de vlinders weer. In gedachten zie ik ze al dansen boven de bloemen. Prachtig zijn ze. Daarom eet ik in de lente ook graag vlinders. Vooral Italiaanse vlinders en vooral met kaassaus. En bij kaassaus hoort natuurlijk bloemkool. Dat is ook leuk voor die vlinders.

Voordat er iemand boos wordt moet je wel weten dat het natuurlijk niet over echte vliegende vlinders gaat, maar over Italiaanse vlinders, gemaakt van meel en eieren. Die zijn ervoor om opgegeten te worden. Het zijn kleine vlinderachtige vormpjes, ze lijken ook wel op de vlinderdasjes die sommige mannen om hun nek hebben. In Italië worden ze farfalle genoemd. Je kookt ze net zoals spaghetti en dan giet je het water eraf en de saus er bovenop. Maar hoe zit zo'n vlindersaus precies in elkaar?

Boter en bloem, van elk vijfentwintig gram, samen verhitten in een steelpan. Roeren met de houten lepel en voorzichtig warme melk erbij gieten. Als het goed gaat wordt de saus meteen gebonden. Dat betekent dat hij dik wordt. Geraspte kaas erbij en fijngemaakte bloemkool die eerst gekookt is. Wat zout, een beetje peper erin, en ook nog wat nootmuskaat raspen. Niet zomaar, maar boven de pan met de saus.

Vlinders op het bord. Saus er overheen. Niet wachten. Anders vliegen ze weg.

    • Philip Mechanicus