Verdachte foto's en teksten in computer Bosnië

In de computer van een in Bosnië werkzame Saoedische hulporganisatie hebben Bosnische en Amerikaanse onderzoekers foto's en ander materiaal gevonden die wijzen op banden van de organisatie met terroristische organisaties.

Zo werden in de computer van de `Saoedische Hoge Commissaris voor Hulp aan Bosnië' foto's aangetroffen van het World Trade Center en het Amerikaanse ministerie van Defensie voor en na de aanslagen van 11 september vorig jaar, straatkaarten van Washington, een programma voor de omgang met sproeivliegtuigjes, handleidingen voor het vervalsen van identiteitskaartjes van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en namen, gegevens en foto's van ambtenaren van dat ministerie. Ook werden foto's gevonden van eerder door terreurdaden getroffen doelen als de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania en het Amerikaanse marineschip USS Cole. Ook vonden de onderzoekers anti-semitisch en anti-Amerikaans lesmateriaal voor kinderen – en aanwijzingen dat miljoenen dollars van de hulporganisatie zoek zijn.

De Saoedische hulporganisatie werd onder auspiciën van een lid van het Saoedische koningshuis tijdens de Bosnische oorlog opgericht om onderwijs voor moslim-wezen te financieren. Het is een van tientallen charitatieve moslim-organisaties die in Bosnië actief zijn en waartegen nu onderzoeken lopen op eventuele banden met het internationale terrorisme. In totaal heeft de Saoedische organisatie in Bosnië zeshonderd miljoen dollar gespendeerd. De organisatie huist in een complex in de Bosnische hoofdstad Sarajevo waarvan een moskee met ruimte voor vijfduizend gelovigen, moderne klaslokalen, een restaurant, een bibliotheek en een sporthal deel uitmaken.

Het onderzoek begon in november na de arrestatie van zes Algerijnen – van wie er een de Bosnische nationaliteit had – die van banden met terreurorganisaties als Osama bin Ladens Al-Qaeda werden verdacht. De zes werden later aan de Amerikaanse ambassade overgedragen en bevinden zich nu met andere vermeende terroristen op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay op Cuba. Een dag voor ze werden overgedragen bepaalde de hoogste juridische instantie in Bosnië dat ze moesten worden vrijgelaten, omdat de door de Amerikanen overhandigde bewijslast onvoldoende zou zijn om hun detentie langer te rechtvaardigen.

De overdracht van de zes Algerijnen aan de Amerikanen leidde in Sarajevo tot betogingen van boze moslims, zowel voor als na de overdracht van de zes. Juist gisteren werd een Bosnische generaal, Sulejman Vranj, op last van de commandant van de vredesmacht SFOR, generaal John Sylvester, met pensioen gestuurd omdat hij bij die demonstraties betrokken is geweest. Vranjs activiteiten zijn, volgens een bekendmaking van de regering van de moslim-Kroatische federatie, die Vranj wegstuurde, ,,schadelijk voor het vredesproces in Bosnië''.