Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het verkiezingscongres van het CDA en een gesprek met Jan Peter Balkenende. Ned.2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Reportage over Amerikaanse agressie jegens Irak. Een aantal hoofdrolspelers uit het afgelopen decennium komt aan het woord. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer over de problemen bij het bureau dat kinderen van gescheiden ouders toewijst en een reportage over het CDA-congres in Rotterdam. Verder aandacht voor het referendum in Zwitserland over het lidmaatschap van de VN. Ned.3, 22.30-22.55u.

Nieuws aan tafel. Oud-topman van KPN Wim Dik, presentatrice Hanneke Groenteman, Nieuwe Revu-journalist Frénk van der Linden praten over de verkiezingscampagnes, de `leugens' van het Pentagon en over de verplichting van schrijvers om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de AKO-literatuurprijs. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Reporter. Reportage over de stand van zaken in de plukze-wetgeving en de jacht op misdaadgeld. Met advocaten, justitieambtenaren en criminologen. Omdat veel plukze-zaken bij de rechter sneuvelen, probeert justitie steeds vaker geld via schikkingen binnen te krijgen. Ned.3, 21.17-22.00u.

AMUSEMENT & KUNST

Oog in oog. Gesprek met zanger en schrijver Thomas Acda. Ned.3, 20.30-21.17u.

Het beste uit lang leve... Compilatie met vrijwilligers die padden redden en formatiedansen in Waalwijk. Ned.3, 23.10-23.48u.

Krachtstroom. Zie tv-vooraf. Ned.1, 0.15-0.45u.

FILM

Dr. No (Terence Young, 1962, GB). Eerste James Bond-verfilming zet meteen de toon voor latere afleveringen: een supercoole Sean Connery, een archetypische megalomane schurk (Joseph Wiseman als de Chinees uit de titel) en natuurlijk veel vaart, humor en sexy dialogen: ,,In combat, like it or not, a girl is your extra heart.'' V8, 20.30-22.25u., met reclame.

Heartburn (Mike Nichols, 1986, VS). Filmmaakster Nora Ephron schreef een boek over haar mislukte huwelijk met Watergate-ontmaskeraar Carl Bernstein. Nichols tekende voor de regie en Jack Nicholson en Merel Streep voor de hoofdrollen in dit milde huwelijksdrama. Net5, 22.35-0.25u.

L'oeuvre au noir (André Delvaux, België/Frankrijk, 1988). Gedragen verfilming van Marguerite Duras' gelijknamige boek over de Vlaamse arts/alchemist Zénon (Gian Maria Volonté) die in de 16de eeuw midden in het conflict tussen katholiek Spanje en protestants Holland staat. Canvas, 23.35-1.25u.

. Vacuuming Completely Nude in Paradise (Danny Boyle, 2001, GB). Nederlandse televisiepremière van niet in de bioscoop uitgebrachte nieuwe film van Danny Boyle (Trainspotting, The Beach) wordt volgende week gevolgd door Strumpets. Ze tonen Boyle op de energieke en brutale manier die we van hem gewend zijn, versterkt door het camerawerk van Festen-cameraman Anthony Dod Mantle. Timothy Spall (Topsy-Turvy) speelt sullige handelsreiziger die niets liever wil dan naakt stofzuigen. Ned.3, 23.48-1.08u.

The Great Gatsby (Jack Clayton, 1974, VS). Door Francis Coppola geschreven Scott Fitzgerald-verfilming paart chique aankleding aan inhoudelijke bloedarmoede. Robert Redford als de puissant rijke jongeman op Long Island in de jaren twintig. Net5, 0.25-3.00u.

. The Funeral (Abel Ferrara, 1996, VS en The Addiction (Ferrara, 1995, VS). Deze Ferrara-films (voor New Rose Hotel en R-Xmas) kregen wél een bioscooprelease in Nederland. The Funeral is een rauwe pendant van The Godfather, waarin leden van een maffiafamilie bij de dood van een broer hun daden overdenken. The Addiction (in zwart-wit) is een modern vampierverhaal waarin mentaliteit van kapitalistische uitzuigers

wordt gehekeld. BBC 2, 0.35-3.30u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van schrijver en programmamaker Lennert Engelberts in Amsterdam besprekingen van de film Mulholland drive van regisseur David Lynch, het boek Onwetendheid van Milan Kundera en de cd Is a woman van Lambchob. Na elven een gesprek met ontwerper en hoofdredacteur van Re-magazine Jop van Bennekom, 747AM, 22.02-24.00u.

De ontsnapping. Portret van onder anderen de 82-jarige Heintje die uit het verzorgingscentrum wil ontsnappen, omdat het haar daar helemaal niet bevalt. Het eten smaakt niet en ze ergert zich aan haar kamergenote. Radio 1, 0.04-0.45u.