Reorganisatie Wessanen na tegenvaller VS

Voedingsconcern Wessanen gaat reorganiseren in de Verenigde Staten. Het bedrijf haalt er driekwart van de omzet, maar de resultaten van het onderdeel Tree of Life VS (gezondheidsvoeding) vielen tegen.

Het bedrijf maakte gisteren bekend dat het 10 miljoen euro heeft gereserveerd voor de reorganisatie die ongeveer twee jaar duurt. Enkele van de 18 distributiecentra moeten dicht, waardoor 400 à 500 werknemers hun baan verliezen. De autonome omzet in de VS daalde met 6,1 procent, terwijl op een stijging was gerekend.

Wessanen distribueert vooral luxueuze voeding, zoals biologische producten, muesli, sportdrank, vitamines en delicatessen (onder meer olijfolie en kappertjes). Vooral de verkopen van vitaminen vielen tegen. Wessanen verwachtte twee jaar geleden een langdurige dubbelcijferige groei van deze sector, maar stelde dat gisteren bij naar een jaarlijkse omzettoename van 4 procent.

Het bedrijf dat al enkele keren haar strategie wijzigde, kondigde opnieuw een beleidswijziging aan. Een jaar geleden wilde Zondervan bedrijfsonderdelen waarvan de omzet sterk afhankelijk was van de grondstoffenprijzen lozen. Dat waren Golden Foods Thailand (afhankelijk van de marktprijs voor kippenvlees), de zuivelactiviteiten in de VS en Leerdammer (kaas). De laatste twee activiteiten deinden volgens Wessanen te veel mee met de melkprijzen.

Inmiddels zijn Golden Foods en de zuivel in de VS verkocht, maar gisteren zei Zondervan dat hij bij nader inzien Leerdammer niet wil afstoten, hoewel het bedrijfsresultaat van deze groep vorig jaar met 95 procent daalde. De winst voor afschrijvingen kwam uit op 1,1 miljoen euro bij een omzet van 292,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat van Cereals (muesliproducten) daalde met 42 procent tot 11,9 miljoen euro.

De omzet van Wessanen kwam vorig jaar uit op 3,97 miljoen euro, tegenover 3,93 miljoen euro in 2000. De nettowinst steeg van 98 miljoen naar 239 miljoen euro, wat vooral te danken was aan de verkoop van Golden Foods en de Amerikaanse zuiveltak. De nettowinst per aandeel uit gewone bedrijfsuitoefening en voor goodwill zakte van 1,16 euro naar 0,94 euro.

Voor dit jaar verwacht het concern weinig verbetering. Zondervan voorspelt een daling van de winst per aandeel voor afschrijving van goodwill van maximaal 10 procent. Hij heeft 300 tot 500 miljoen euro over voor overnames. Zondervan zegt met name bedrijven te willen inlijven uit Groot-Brittannië en Duitsland. Eerder toonde Wessanen belangstelling voor delen van farmabedrijf Novartis.