PvdA niet blij met reactie Adelmund op islamscholen

Binnen de PvdA is met ongenoegen gereageerd op de felle reactie van staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) na een uitzending van het televisieprogramma Nova over islamitische scholen. Die zouden banden onderhouden met fundamentalisten in het buitenland en extremistische ideeen in de lessen uitdragen. ,,Ik háát dat type onderwijs'', zei Adelmund.

Met die woorden zijn verschillende PvdA'ers niet blij. Vooral ook omdat het rapport van de Binnenlandse Veiligheids Dienst (BVD) over islamitisch onderwijs in Nederland, dat twee dagen na de uitzending verscheen, een minder zwart beeld schetste dan Nova. Al was er op een kwart van de islamitische scholen wel sprake van een zorgwekkende situatie. Op deze scholen zijn radicale moslims actief die de integratie van de allochtonen in de Nederlandse samenleving verhinderen.

Adelmund vond niet dat ze eerder deze week ,,te heftig'' zou hebben gereageerd op de gegevens van Nova. Ze blijft bij haar uitspraken nadat ze het BVD-rapport ,,bladzijde voor bladzijde'' heeft gelezen. Onderwijswoordvoerder M. Barth (PvdA) wil alleen kwijt dat ze blij is dat de reactie van het kabinet in een begeleidende brief bij het rapport wél een evenwichtig karakter had.

U. Lambrechts (D66) heeft sterk de indruk dat er meer aan de hand is op islamitische basisscholen dan in het BVD-rapport staat. ,,Anders had Adelmund toch nooit zulke felle uitspraken gedaan en de inspectie naar de scholen laten kijken.'' Lambrechts ,,baalt ervan'' dat Adelmund de problemen niet duidelijk op definieert. ,,Dan weten we tenminste waar we het over hebben. Als het BVD-rapport wel het enige zou zijn, is ze haar boekje te buiten gegaan.''

VVD-woordvoerder C. Cornielje vindt dat het BVD-rapport voldoende schokkende feiten bevatten de uitspraken van staatssecretaris Adelmund te rechtvaardigen. Cornielje: ,,Als ik lees over personenen die een anti-democratische en radicale opvattingen uitdragen op scholen, dan vind ik dat zeer verontrustend. Natuurlijk gaat het niet om alle scholen, maar als het om één school gaat is dat er al één te veel.'' Wij zijn vóór integratie, zegt Cornielje. ,,Kinderen moeten niet tegen elkaar worden opgezet.''

Tweede-Kamerlid Ross (CDA) vindt de uitspraken van Adelmund ,,een beetje dom''. Ross: ,,Ik ben wel bezorgd na het BVD-rapport, maar toen ik Adelmund hoorde, dacht ik dat er al strafbare feiten waren gepleegd en er sprake was van vervolging.''