Poetin voorkomt vertrek olympiërs

Op gezag van president Vladimir Poetin blijft de olympische ploeg van Rusland tot het eind van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Chef de mission Tigatsjev had gisteren gedreigd het complete team terug te trekken omdat Russische sporters benadeeld zouden zijn.

Tigatsjev had een officieel protest ingediend naar aanleiding van ,,niet objectieve beoordelingen''. In een spoedberaad met voorzitter Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), liet de Rus doorschemeren dat zijn dreigement werd gesteund door Poetin.

Rogge onderzocht de klachten van Tigatsjev en stelde vast dat alle beslissingen waartegen de Russen hadden geprotesteerd, correct waren. In een brief aan Poetin toonde Rogge begrip voor de emoties, maar verzocht hij het gezonde verstand te laten prevaleren. De Russische president reageerde onmiddellijk. Hij maande de ploegleiding in Salt Lake City tot rust en verbood een voortijdig vertrek.

Volgens Tigatsjev is er in zeker vier gevallen sprake van ernstige benadeling. Eerst was er het conflict in het kunstrijden, waarbij tot woede van de Russen het Canadese paar Sale/Pelletier na het Russische paar alsnog een gouden medaille kreeg uitgereikt. Een dag later ontging bij het freestyle skiën de Russin Koroljeva een in haar ogen zekere medaille na een omstreden jurywaardering. Voorts beoordeelden de Russen de arbitrage bij het ijshockeyduel Rusland-Tsjechië als ,,shockerend slecht''. Gisteren ontstak de ploegleiding in woede over een startverbod voor langlaufster Larisa Lazoetina op de 4x5 km estafette . Zij zou een te hoge hemoglobinewaarde hebben.

In alle gevallen was er volgens Tigatsjev sprake van complotten om de Russen te benadelen. ,,Deze Winterspelen zijn de smerigste uit de geschiedenis'', zei hij. ,,De organisatie en het IOC handelen in het belang van de Amerikaanse showbusiness en hebben lak aan de olympische principes.''

WINTERSPELEN: pagina 15